«Μονομαχία» Βαρουφάκη-Κον Μπεντίτ: Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;

Επίθεση του πρώην ΥΠΟΙΚ σε Eurogroup: Δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στη Δημοκρατία

«Μονομαχία» Βαρουφάκη-Κον Μπεντίτ: Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Μανουέλ Κοντ Μπεντίτ σε εκδήλωση της Le Monde στο Παρίσι με τον τίτλο «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά επικριτικός απέναντι στην Ευρώπη, κάνοντας σφοδρή επίθεση στο Eurogroup.

«Επί πέντε μήνες έζησα μια πλήρη άρνηση της Δημοκρατίας. Το Eurogroup δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, καμία απόδοση ευθυνών, για να αντιληφθούν οι πολίτες τι λέγεται στο όνομα των λαών, κανένα σεβασμό στη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, απευθύνοντας το ρητορικό ερώτημα αν «αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν;».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει έναν δρόμο που δεν βγάζει πουθενά, ενώ άσκησε κριτική για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «η συμφωνία δεν είναι εφαρμόσιμη». Ωστόσο, επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα «αλλά η Ευρώπη».

Ο ίδιος, επεσήμανε πως η Ευρώπη αντί να οδεύει προς την κατεύθυνση «των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», πηγαίνει προς κατακερματισμό.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πολιτικός διαφώνησε με τη στάση του κ. Βαρουφάκη απέναντι στη συμφωνία, εξηγώντας ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, η πίεση από το μνημόνιο θα χαλαρώσει και η εικόνα του χρέους θα είναι διαφορετική σε 2 χρόνια.

Παράλληλα, είπε με νόημα προς τον Έλληνα ακαδημαϊκό και πολιτικό: «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών; Γιατί πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα. Στην πολιτική πρέπει να δέχεσαι τον συμβιβασμό».

Ο «κόκκινος» Ντάνι συμφώνησε στο ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία της ομοσπονδιακής Ευρώπης, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ και την Ελλάδα για να υπογραμμίσει ότι «η Ευρώπη έχει παραλύσει και δεν λειτουργεί σήμερα».

Τέλος, ο Κον Μπεντίτ τόνισε ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Δεν πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις στην Ευρώπη χωρίς να περάσουμε από το Ευρωκοινοβούλιο, αυτή τη δημοκρατική δύναμη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top