Τσίπρας προς υπουργούς: «Δεν είστε μόνιμοι. Σταματήστε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις»

«Έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε γρήγορα τα συμφωνηθέντα» -Πρώτη ανάρτηση: 25/09/2015 12:16

​Μήνυμα για σκληρή δουλειά, ώστε να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, με στόχο σε ορίζοντα τετραετίας να μπορέσει η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της έστειλε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

«Καθένας και όλοι μαζί καλούμαστε να τιμήσουμε την στήριξη και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για δεύτερη φορά μέσα σε οχτώ μήνες, πράγμα σπάνιο, και πρέπει να φανούμε άξιοι της επιλογής του να έχουμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε και να φέρουμε στη χώρα τις απαραίτητες τομές, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανασάνει ο τόπος», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό μεταφράζεται σε μια λέξη, δουλειά. Σκληρή δουλειά, χωρίς ιδιοτέλειες, αλλά με συλλογικότητα και με αίσθημα της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε για να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και σε τέσσερα χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργηθεί μια άλλη Ελλάδα που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει από την εποπτεία των δανειστών και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ισχυρός και ισότιμος εταίρος σ��ην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε ορίζοντα τετραετίας, αρκεί η κυβέρνηση να τολμήσει τις μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χώρας.

Χαρακτήρισε πρόκληση για τη νέα διακυβέρνηση να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που όπως είπε «θα αντιστρέφει το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το νεοφιλελεύθερο σχέδιο επιταχύνθηκε, βάθυνε και οδήγησε σε οικονομικές αναταράξεις και κοινωνικές αδικίες, διευρύνοντας τις ανισότητες και βυθίζοντας στην απελπισία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».

«Απέναντι στην αποτυχημένη αυτή συνταγή που θέλει να θεμελιώσει την όποια ανάπτυξη σε κοινωνικά ερείπια, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της μικρής επιχειρηματικότητας, εμείς θέλουμε να προτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που προστατεύει την εργασία, δίνει έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των ανθρώπων στη χώρα μας», είπε ο Α. Τσίπρας.

Κλειδί για να υλοποιηθεί το όραμα της νέας κυβέρνησης είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αποκατάσταση της οικονομίας και η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Η υλοποίησή τους χωρίς χρονοτριβή αποτελεί προτεραιότητα με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την απογείωση του χρέους και για να ολ��κληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτές τις διαδικασίες θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα για το μέλλον της οικονομίας», σημείωσε.

Οι θετικές δράσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του

«Στις θετικές δράσεις που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στα ανοιχτά αυτά θέματα θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις για να διατηρήσουμε το έδαφος που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα ανοιχτά θέματα

«Στα ανοιχτά ζητήματα είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η αγορά εργ��σίας και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το Ταμείο για τη Δημόσια Περιουσία, η πρώτη κατοικία, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ όπου πρέπει να παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο. Σε όλα αυτά τα ανοιχτά πεδία δεν πρέπει να χάσουμε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιστρέψουμε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

«Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας»

«Πέρα από το ζήτημα της συμφωνίας, υπάρχουν πεδία που η κυβέρνησή μας μπορεί να αφήσει το στίγμα μιας άλλης αντίληψης, εκφράζοντας τα συμφέροντα των πολλών για μια καλύτερη ζωή».

Υγεία και Παιδεία

«Να βάλουμε μεγάλο στόχο τη δημιουργία πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Εμβληματική πρέπει να είναι και η δράση μας στην Παιδεία και την Τεχνολογία. Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μεγάλη μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία μέχρι τα βιβλία. Έχουμε ευρύ πεδίο δυνατοτήτων».

Ανθρωπιστική κρίση και ανεργία

«Έχουν γίνει πολλά βήματα, που πρέπει να συνεχιστούν για να ανακουφιστούν περισσότεροι συμπολίτες μας και να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι σε επίπεδα ντροπιαστικά για μια ευρωπαϊκή χώρα. Να υπάρξουν νέες δυνατότητες για θέσεις εργασίας. Σημαντικό είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής».

ΕΣΠΑ

«Μεγάλη προτεραιότητα είναι και η αξιοποίηση το�� ΕΣΠΑ, πόροι που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Έχουμε προσανατολίσει το ΕΣΠΑ σε νέες τεχνολογίες ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στο χώρο αυτό και να σταματήσει η διαρροή τεχνολογικού προσωπικού. Έχουμε κάνει βήματα αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ! Σχεδόν όλα σε αυτό το πεδίο εξαρτώνται από την απόδοση μας

Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στην διάθεση μας

«Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα», είπε ο Α. Τσίπρας και σημείωσε ότι αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση είναι τα νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές άδειες, το λαθρεμπόριο, την Παιδεία, την συναιτεριστική οργάνωση των αγροτών, τη Δημόσια Διοίκηση και την Καινοτομία.

Διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης: Το μεταναστευτικό

«Πέρα από τον αγώνα για τις μεταρρυθμιστικές τομές έχουμε μπροστά μας τη διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης. Απέναντι στη λογική των φρακτών και της μετατροπής των θαλασσών σε τάφους, πρέπει να δείξουμε ότι η φιλοξενία μπορεί να δώσει λύσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση και η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχουν κάνει πολλά. Στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με την Ιταλία πετύχαμε να ανοίξει ένας δρόμος, έστω και καθυστερημένα».

Τρεις κύκλοι για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου

Ο Α. Τσίπρας αποφάσισε ακόμα να επιστρέψει η κυβέρνηση στην παλιότερη δομή που είχε πριν από οχτώ μήνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα δυσλειτουργίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το κάθε υπουργείο δεν θα λειτουργεί χωρίς έλεγχο και συντονισμό.

Για να διευκολυνθεί μάλιστα ο συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία προανήγγειλε τη σύσταση τριών βασικών κύκλων κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού.

Οι κύκλοι αυτοί είναι οι εξής:

1ος κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)
Σ’ αυτό θα συμμετέχουν τα παραγωγικά και οικονομικά υπουργεία και ο ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τον παραγωγικό και οικονομικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.
2ος κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής
Συμμετέχουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας και θα έχει κύριο στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
3ος κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα (ΚΥΣΕΑ)
Δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά θα χαράσσει στρατηγική και πολιτική.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι το επιτελικό όργανο που θα έχει την καθημερινή ευθύνη για την λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο που θα ελέγχει και θα αξιολογεί διαρκώς τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώ��ατο δυνατό σημείο οι αστοχίες.

«Να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είστε μόνιμοι. Η παρακολούθηση του έργου σας θα είναι διαρκής»

Ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε στους υπουργούς του ότι δεν είναι μόνιμοι στα υπουργεία τους και τους επισήμανε ότι επιλέχθηκαν για να υπηρετήσουν τον ελληνικό λαό.

«Δεν έχετε χρόνο. Πρέπει να βιαστείτε για να παράξετε έργο που θα αξιολογηθεί. Η παρακολούθηση θα είναι διαρκής και σε έξι μήνες ο καθένας θα πρέπει να παρουσιάσει έναν απολογισμό πρωτοβουλιών και επιτευγμάτων του υπουργείου του και με βάση αυτά θα κριθείτε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σταματήστε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις»

Τέλος κάλεσε τους υπουργούς να περιορίσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και να επικεντρωθούν στη δουλειά τους.

«Θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε αμέσως τις συνεχείς τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και τις διαρκείς δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργούς και για να λύνετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού, όχι για να πλαισιώνετε τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά να βρίσκονται στα υπουργεία και να λύνουν προβλήματα. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top