Ομπάμα-Τσίπρας: Μίλησαν στο τηλέφωνο - Φεύγει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Ευχές, συζητήσεις και συναντήσεις με αφορμή τις εκλογές και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ-Πρώτη ανάρτηση: 24/09/2015 22:31

Ομπάμα-Τσίπρας: Μίλησαν στο τηλέφωνο - Φεύγει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του δέχθηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κκ. Τσίπρας και Ομπάμα συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε οτι οι ΗΠΑ θα δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντησή στην μεγάλη αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών, και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσει τους Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίτευξη επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών για λύση στην Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου δεν αποκλείεται να έχει ανεπίσημη συνάντηση με τον Αμερικάνο πρόεδρο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συνάντησει και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε το αίτημα της συνάντησης πριν από λίγες ημέρες. Στη συνάντηση με τον κ. Κέρι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος (πχ Κυπριακό, μεταναστευτικό, Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.ά).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
1. Τρείς ομιλίες Τσίπρα στον ΟΗΕ:
α) Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου με θέμα την αναπτυξιακή ατζέντα
β) Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου με θέμα το μεταναστευτικό
γ) Πέμπτη 1η Οκτωβρίου η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ με θέμα την Ελλάδα και την πορεία της χώρας

2. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Ομπάμα Τσίπρα στα πλαίσια τ��ς δεξίωσης που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος
3. Τριμερής Συνάντηση Τζόν Κέρι με Τσίπρα και Κοτζιά

4. Συνάντηση με τον Γ.Γ ΟΗΕ Μπάν Κιν Μούν (Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου)
5. Συνάντηση Κοτζιά με Λαβρόφ
6. Επίσης στην Ν. Υόρκη θα έχει μαζί του τους Σταθάκη, Παππά, Γεροβασίλη αλλά και Αβραμόπουλο, Στυλιανίδη από πλευράς ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top