Δεν απέκλεισε μείωση συντάξεων ο Γ. Κατρούγκαλος: «Μόνο σε όσες είναι άνω των 1.500 ευρώ»

«Δεν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ να αποτρέψουμε δυσμενείς υποχρεώσεις»

​Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Εμείς επιδιώκουμε να μη μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να μη μειωθούν οι συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια. Αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις», είπε ο υπουργό�� Εργασίας και διευκρίνισε ποιες είναι οι μικρές και ποιες είναι οι μεγάλες συντάξεις:

«Θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ, και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ».

Εξηγώντας μάλιστα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι , να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει, για να πληρώνονται οι νυν συνταξιούχοι και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους κι αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι -δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο- να έχουμε στο μυαλό μας συνολικά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχε τη διαπραγματευτική ικανότητα να αποτρέψει το Μνημόνιο και κατέγραψε τις δυσμενείς υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

«Εγώ θεωρώ δυσμενή κατ΄ αρχήν την υποχρέωση να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την κατά τη γνώμη αντιασφαλιστική νομοθεσία του 2010, ακριβώς γιατί αυτή οδηγεί σε μείωση του υπολογισμού των κατώτατων συντάξεων και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κατώτατες συντάξεις, αρά τις συντάξεις των π��ο αδύναμων. Δεύτερον δυσμενές είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που σημαίνει ότι τα ελλείμματα που αναγκαστικά δημιουργούνται, δεν θα μπορεί το κράτος να τα αναπληρώνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Τρίτον, την υποχρέωση από το 2016, να περικόψουμε το ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αυτών που είναι σχετικά πιο ψηλά», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top