Κατρούγκαλος: Πρέπει σε 1 μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια

Δείτε τι είπε για εργασιακό και ασφαλιστικό στην τελετή παράδοσης παραλαβής

Κατρούγκαλος: Πρέπει σε 1 μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια

​Την επίσπευση της ανακοίνωσης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών θα ζητήσει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Μουστάκα.

2372223.jpg

Ο κ.Κατρουγκαλος είπε ότι θα ζητήσει να δώσει η Επιτροπή στη δημοσιότητα το πόρισμά της, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και επανέλαβε ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, που θα αποτρέψει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

«Ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό είναι αυτό, που πρέπει να επιδιωχθεί και πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

2372236.jpg

Αναφερόμενος στο εργασιακό, ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι θέμα, που πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό και όχι διμερές και ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα και να επαναφέρουμε την εργασιακή ασφάλεια».

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Τάσος Πετρόπουλος πρώην διοικητής του ΟΑΕΕ δήλωσε από την πλευρά του, ότι θα μελετηθεί ότι το πόρισμα της επιτροπής, με στόχο την εφαρμογή ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος.

2372241.jpg

ΑΛΛΑΓΕΣ σε ταμεία και συντάξεις

Το πόρισμα της επιτροπής Σοφών, που θα δοθεί για διαβούλευση σε φορε��ς και κοινωνικούς εταίρους, θα αποτελεί σύνθεση των προτάσεων, που κατατέθηκαν με στόχο την άμβλυνση των επώδυνων μνημονιακών μέτρων (περικοπή συντάξεων, ΕΚΑΣ, ενιαίοι κανόνες παροχών-εισφορών), τα οποία θα πρέπει να «κλειδώσουν» έως το τέλος Οκτωβρίου και να υλοποιηθούν από 1/1/2016. Μία πρόταση για παράδειγμα προβλέπει ενοποιήσεις σε τρία ή τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) με ενιαίους κανόνες, απονομή εθνικής σύνταξης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας και συμπλήρωσή της με την αναλογική, που θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου τοποθετημένες σε ατομικές μερίδες με βάση τους κανόνες της νοητής κεφαλαιοποίησης. Μια άλλη πρόταση προβλέπει άμεση ένταξη όλων των Ταμείων - κύριων και επικουρικών - στο ΙΚΑ, ενιαίες παροχές για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 και μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιότερους. Το ΙΚΑ θα εξασφαλίζει εγγυημένη σύνταξη έως και 50% του μισθού, με το σύστημα ατομικών μερίδων και χαμηλές εισφορές (15%) που θα εισπράττονται από την Εφορία, ενώ οι πολίτες θα συμπληρώνουν το επίπεδο προστασίας (επιπλέον 25%) μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στο τραπέζι έχει πέσει και η παλαιότερη πρόταση του Στέφανου Μάνου, που προβλέπει εφαρμογή του μοντέλου της Ν. Ζηλανδίας με στάνταρ σύνταξη για όλους από τη γενική φορολογία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top