Βρυξέλλες: Μεγάλες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

Εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας

Βρυξέλλες: Μεγάλες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

Θετική αποδοχή έχουν στις Βρυξέλλες οι κινήσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης, την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η Κομισιόν με μήνυμα του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά επισημαίνει με πως «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά και καθόλου χρόνος για χάσιμο», στην πραγματικότητα, όμως ουδείς ανησυχεί πραγματικά.

Αντιθέτως, οι κοινοτικές υπηρεσίες και οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, υπό τον Ντέκλαν Κοστέλο, ετοιμάζονται για επαφές σε σχέση με την πιστοποίηση των τελευταίων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 3 δισ. που απομένουν από την πρώτη δόση του προγράμματος και προγραμματίζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Η κάθοδος δεν προσδιορίζεται μεν επακριβώς από την Κομισιόν, όμως κύκλοι των Βρυξελλών ήδη μιλάνε για την εβδομάδα που ξενικά με το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και κορυφώνεται με την κοινή τοποθέτηση Μέρκελ και Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 7 του ίδιου μήνα.

Τόσο η κοινή ομιλία των δύο μεγάλων της ΕΕ εν καιρώ κρίσης, όσο και η κάθοδος της τρόικας σηματοδοτούν την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες και οι ειδικοί, που έχουν συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, δεν αμφιβάλλουν ότι η πορεία θα είναι δύσκολη, όμως εκτιμούν ότι τελικώς, ελλείψει διαφωνούντων και με τη θέση του ενισχυμένη σε κόμμα, κυβέρνηση και κοινοβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα το οποίο απέσπασε από την ΕΕ και για το οποίο έλαβε την πολιτική εντολή από το εκλογικό σώμα.

Ήδη ακούγεται επισήμως πως αυτή η Βουλή έχει εν δυνάμει πάνω από 270 μέλη που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα σχετικά νομοσχέδια. Προς αυτόν το σκοπό δεν θα λείψουν και σχετικές πιέσεις από το ΕΛΚ προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν αυτό συμβεί, τότε η έξοδος στις αγορές μπορεί να προγραμματιστεί σταδιακά για το επόμενο καλοκαίρι και ο αυτόνομος δανεισμός να έχει αποκατασταθεί στο τέλος της τριετίας.
Βεβαίως για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να έχουν αρθεί τα capital controls, να μεταρρυθμιστεί το ασφαλιστικό και να έχει ρυθμιστεί η βιωσιμότητα του χρέους για το κρίσιμο διάστημα από το 2021 ως το 2025.

Οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί τη βοήθεια για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και προς αυτόν τον σκοπό λειτουργεί και κεντρική υπηρεσία της Κομισιόν (προς όλα τα κράτη μέλη) με δυνατότητα πα��οχής συμβουλών, τεχνογνωσία και βέλτιστων πρακτικών.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top