Στο προεδρικό μέγαρο ο Τσίπρας-Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Παυλόπουλο

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης-Πρώτη ανάρτηση: 16:12

Στο προεδρικό μέγαρο ο Τσίπρας-Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Παυλόπουλο

Στο προεδρικό μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 6 μ.μ. και αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

afto.jpgaftos.jpg

papa.jpg

Ο κ.Παυλόπουλος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη έχει κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες για την σύνθεσή της.
Παράλληλα, για το τρίτο στη σειρά ιεραρχίας πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ο κ.Τσίπρας αναμένεται να προτείνει τον υπουργό Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησής του Κ. Βούτση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις ως προς τα πρόσωπα στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο κ.Τσίπρας, αλλά ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο υπερυπουργείο, όπως στην Πορτογαλία, για όλες τις δράσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του Μνημονίου, στο οποίο δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί ως «υπερυπουργός» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, όπως και ο αναπληρωτής του Τ. Αλεξιάδης.
Δύο ακόμα πρόσωπα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που ενδέχεται να παραμείνουν στη νέα κυβέρνηση είναι ο κ. Μουζάλας στο χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κεντροδεξιάς προέλευσης Χ. Ζώης στο χαρτοφυλάκιο Ναυτιλίας (ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ αλλά είχε διαφωνήσει στο παρελθόν και με τον Π. Καμμένο). Δεν αποκλείεται επίσης να παραμείνει στην θέση της η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φ. Κιάου αν και για το ίδιο υπουργείο συζητούνται και τα ονόματα των πανεπιστημιακών, Κ. Γιαβρόγλου και Κ. Δουζίνα.
Στην θέση του υπουργού Επικρατείας που κατείχαν πριν την προκήρυξη εκλογών αναμένεται να επιστρέψουν πλην απροόπτου Α. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς, όπως και οι Γ. Σταθάκης (στο Οικονομίας) και Π. Καμμένος (στο Άμυνας), ενώ ο Π. Σκουρλέτης ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στην θέση του Ν. Βούτση.
Πιθανή η παραμονή και του Γ. Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ειδικά από την στιγμή που οι πιο σφοδροί πολέμιοί του στον ΣΥΡΙΖΑ (στον οποίο δεν ανήκει όπως έχει διευκρινίσει) αποχώρησαν από αυτόν κατά την εσωκομματική σύγκρουση πριν τις εκλογές.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top