Ολοταχώς για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Α. Τσίπρας: Έρχεται υπουργείο… Μνημονίου

Τα ονόματα που ακούγονται για το νέο υπουργικό συμβούλιο

​Ολοταχώς για τον σχηματισμό κυβέρνησης οδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ορκιστεί την Τρίτη και να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένα νέο υπερυπουργείο, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, το οποίο θα ελέγχει, θα τηρεί και θα εφαρμόζει το Μνημόνιο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημιουργία του… «υπουργείου Μνημονίου», ήταν ιδέα του Ε. Τσακαλώτου, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει και υπουργός σ’ αυτό.

Το υπερυπουργείο αυτό θα πλαισιώνεται από μια ισχυρή ομάδα τεχνοκρατών και θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης. Ο υπουργός μάλιστα που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα είναι ο μόνος που θα έρχεται σε επαφή με τους δανειστές.

Αν πάντως ο κ. Τσακαλώτος παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, για το υπερυπουργείο… δημοσιονομικής προσαρμογής ακούγεται έντονα και το όνομα του Γ. Χουλιαράκη, ενώ θεωρείται δεδομένη η παραμονή του Τ. Αλεξιάδη στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες παραμένει το χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το οποίο ακούγεται το όνομα του κ. Μουζάλα και μένει να ��ούμε αν ο υπηρεσιακός υπουργός επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο.

Από τους υπηρεσιακούς υπουργούς ακούγεται επίσης και το όνομα της κας Φ. Κιάου για το υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και των πανεπιστημιακών, Κ. Γιαβρόγλου και του κ. Κ. Δουζίνα.

Από τους στενούς συνεργάτες του Α. Τσίπρα που κατείχαν κρίσιμα χαρτοφυλάκια στην προηγούμενη κυβέρνηση, φαίνεται ότι παραμένουν στη θέση τους οι κύριοι Σκουρλέτης, Βούτσης, Φλαμπουράρης, Παππάς, ενδεχομένως όμως να υπάρξουν κάποιες καραμπόλες, όπως π.χ του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, αν ο κ. Βούτσης αναλάβει την Προεδρία της Βουλής.

Για τη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακούγεται και το όνομα του Γ. Δραγασ��κη, όμως ο Α. Τσίπρας την Κυριακή δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι παραμένει ο κ. Γ. Σταθάκης, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή του Π. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας.

Πάντως μένει να δούμε ποιοι άλλοι και πόσοι από τους ΑΝΕΛ θα αναλάβουν κάποιοι χαρτοφυλάκιο, καθώς υπήρχαν κάποιες εντάσεις για μια σειρά ονομάτων στην προηγούμενη κυβέρνηση και ενδεχομένως αυτή τη φορά θα είναι πιο προσεκτική η επιλογή από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Πανούσης είχε δηλώσει… «παρών» λίγο πριν τις εκλογές και μένει να δούμε αν θα επιλεγεί και πάλι από τον Α. Τσίπρα, μιας και ήταν έντονες οι αντιδράσεις για το πρόσωπό του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν αναμένονται φοβερές εκπλήξεις στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ κύκλοι της Κουμουνδούρου τόνιζαν ότι οι νέοι υπουργοί πρέπει να είναι υπουργοί… «Ταλιμπάν», οι οποίοι θα τρέξουν το κυβερνητικό έργο, το παράλληλο πρόγραμμα, ενώ το υπερυπουργείο… Μνημονίου θα τρέχει όλα όσα αφορούν στην διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top