Αποκάλυψη: Το σχέδιο της ΕΕ για το ελληνικό χρέος – Το πλαφόν και η «ντρίπλα» σε ΔΝΤ

Reuters: Οι δανειστές θα θέσουν μάξιμουμ ποσοστό το 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους

Στην αποκάλυψη των βασικών πτυχών του σχεδίου της ΕΕ για τη μείωση του ελληνικού χρέους προβαίνει το Reuters.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου εκ των έσω, δηλαδή από αξιωματούχους της ΕΕ, οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συνδέσουν την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ, επιτρέποντας μάλιστα να περιορίζονται οι δαπάνες για την αποπληρωμή του εάν η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Μάλιστα, θα μπει και ένα ανώτατο πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα μάξιμουμ στα κεφάλαια που θα δίνονται για την αποπληρωμή του χρέους.

«Είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα. Υπάρχει συναίνεση τώρα ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να προχωρήσουμε» τονίζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Αναφορικά με το θέμα του ύψους του χρέους και το ΔΝΤ (που θεωρεί ότι το χρέος μίας χώρας άνω του 120% δεν είναι βιώσιμο), ένας άλλος αξιωματούχος αναφέρει στο Reuters ότι δεν έχει νόημα όσον αφορά την Ελλάδα καθώς «δεν αντανακλά τις περιόδους χάριτος, τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις μακρές περιόδους αποπληρωμής, που κρατούν πολύ χαμηλά το κόστος του χρέους. Για τον λόγο αυτό, η νέα μέθοδος για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους είναι να εξετάζεται το κόστος εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top