Γιατί αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες: Τα σενάρια, το Μνημόνιο & η απειλή του Grexit

Ποιο κόμμα «θέλει» ως πρώτο το ιδανικό σενάριο - Για ύφεση-σοκ στο 4% κάνει λόγο η Citi

Τη μεγάλη σημασία που έχουν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα και το μέλλον της επισημαίνει η Citigroup σε ανάλυση της με τον εμφατικό τίτλο «Greece: Why the September 20 Elections Matter».

H διεθνής επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι -ανεξάρτητα το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές- ο δρόμος θα είναι στρωμένος με αγκάθια καθώς η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τους όρους του τρίτου Μνημονίου και να μείνει εντός δημοσιονομικών στόχων.

Επιχειρώντας να προβλέψουν το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης καθώς και το πώς θα επηρεάσει το «αύριο» της χώρας, οι αναλυτές της Citi παραθέτουν τα βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών, ξεκινώντας από το ιδανικό αλλά… (μάλλον) πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Αυτό δεν είναι άλλο από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και θα διεκδικήσει την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, διαλύοντας τα σύννεφα του Grexit.

Ωστόσο, καθώς το ιδανικό είναι πολύ πιθανό, η Citi παραθέτει το βασικό σενάριο, δηλαδή αυτό που έχει περισσότερες πιθανότητες να επαληθευτεί.

Σύμφωνα με αυτό: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ή με τους ΑΝΕΛ και άλλα κόμματα (ενδεχομένως το Ποτάμι), στην περίπτωση βέβαια που το κόμμα του Πάνου Καμμένου μπει στη Βουλή. Το σενάριο αυτό, εκτιμά η Citi, είναι το καλύτερο ��υνατό από επενδυτικής άποψης, ενώ στα θετικά προσμετράται και το γεγονός πως η ΝΔ θα έχει πιο ήπια στάση ως αντιπολίτευση στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας απ’ ότι θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος κυβερνητικός συνασπισμός δύσκολα θα βγάλει τετραετία.

Το άλλο σενάριο, «δίνει» τη νίκη στη ΝΔ, η οποία σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, με την (έστ�� μερική) συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιθανή αλλά διόλου βέβαιη. Όπως εκτιμά η Citi, τι σενάριο αυτό είναι πιο «επικίνδυνο» από το προηγούμενο καθώς υπάρχει κίνδυνος η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος να καθυστερήσει, με αποτέλεσμα η συζήτηση για το χρέος να πάει πίσω.

Η απειλή του Grexit - Για ύφεση-σοκ στο 4% κάνει λόγο η Citi

Όσον αφορά την απειλή του Grexit, η διεθνής επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως δύσκολα θα υπάρξει -στον ορατό ορίζοντα- σταθερότητα που θα απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα. Μάλιστα, προβλέπει και περαιτέρω επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών τους επόμενους μήνες, κάνοντας ακόμη πιο «στενή» την κατάσταση στην οικονομία και ακόμη δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών όρων της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση και για το β’ εξάμηνο του 2015, κάνοντας λόγο για υποχώρηση 3-4% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top