Παυλόπουλος:Η Ευρώπη να αποδείξει τις αρχές και τις αξίες της-Μουζάλας:Πετύχαμε σημαντική νίκη

«Ετοιμάζονται κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Λαύριο και Σίνδο»

Παυλόπουλος:Η Ευρώπη να αποδείξει τις αρχές και τις αξίες της-Μουζάλας:Πετύχαμε σημαντική νίκη

​«Έφθασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Μουζάλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Ευρώπη επιτέλους γυρίζει στις ρίζες της. Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Η βασική της πολιτική είναι ο άνθρωπος, δηλαδή ξαναγυρνά στις ελληνικές της ρίζες αυτό που ο Πρωταγόρας κατά Πλάτωνα έλεγε: “Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν ο άνθρωπος”» πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ.Μουζάλα και τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι μετείχαν στα υπόλοιπα Συμβούλια, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και στο Συμβούλιο των Υπουργών που είναι αρμόδιοι για την Μετανάστευση, γιατί όπως είπε, ανέδειξαν μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ότι η Ελλάδα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα και ότι η ίδια η Ευρώπη μπορεί να εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ.Μουζάλας τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν πέρασαν ακόμη στην Ευρώπη οι θέσεις Γιούνκερ (για ποσοστώσεις), πετύχαμε μια σημαντική νίκη, αντιστρέψαμε το κλίμα. Δείξαμε ότι η μικρή μας χώρα, με τους δικούς της πόρους, κάνει αυτά τα οποία είναι υποχρεωμένη απέναντι στην Ευρώπη να κάνει και που η ίδια τα θέλει, την ταυτοποίηση, τα hot spots», λέγοντας πως τώρα «είναι η σειρά της Ευρώπης να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και αναφέρθηκε στη στήριξη που έλαβε όλο αυτό το διάστημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην συμβολή του τελευταίου στο μεταναστευτικό.

«Ετοιμάζονται κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Λαύριο και Σίνδο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθούν δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης και θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.

Όπως εξήγησε, τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν τη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς.

«Δεν θα κάνουμε την χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο» διαβεβαίωσε, επισημαίν��ντας ότι «αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας.Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top