Θεοδωράκης: «Να υπάρξει δέσμευση ότι για 3 χρόνια δεν θα πάμε σε κάλπες»

«Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς δεν μας ενώνει»

Θεοδωράκης: «Να υπάρξει δέσμευση ότι για 3 χρόνια δεν θα πάμε σε κάλπες»

Να δώσουν ψήφο στο Ποτάμι κάλεσε τους Έλληνες ο επικεφαλής του κόμματος, Σ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, και τους παρότρυνε να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

«Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να σκεφτούν τις κυβερνήσεις που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια και να αναλογιστούν: εκεί θα επιστρέψουμε; Με ένα μεγάλο ποσοστό θα πούμε στην επόμενη κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Φλαμπουράρη, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε:

«Μια από τις προτεραιότητες του Ποταμιού είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς δεν μας ενώνει. Έχουμε άλλη οπτική. Άλλωστε ένας υπουργός και μέντορας του κ. Τσίπρα, ο κ. Φλαμπουράρης, εμφανίζεται να έχει μετοχές σε μια τεχνική εταιρία και να παίρνει έργα από το κράτος, κατά την περίοδο που είναι υπουργός. Ως προς αυτό πρέπει να απαντήσει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μιλάς για διαφθορά, πρέπει να μιλάς και για το δικό σου σπίτι, όχι μόνο για το σπίτι του άλλου. Όταν μπαίνεις στην πολιτική δεν μπορείς να συμμετέχεις σε δημόσια έργα. Δεν μπορείς να είσαι σε μια εταιρία».

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα των εκλογών, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε:

«Θέλουμε να οδηγήσουμε το πολιτικό σύστημα σε μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που θα σώσει τη χώρα. Διότι η χώρα δεν έχει γλιτώσει ακόμη. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα πρέπει αμέσως να δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί που ψήφισαν τη συμφωνία, ότι για ένα διάστημα τριών ετών η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στην οικονομία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε και το debate της Δευτέρας ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και τον Β. Μεϊμαράκη, εκφράζοντας την ενόχλησή του για το ύφος και το στυλ των δύο πολιτικών αρχηγών.

«Με ενόχλησε η ελαφρότητα του κ. Τσίπρα και η μαγκιά του κ. Μεϊμαράκη. Περίμενα σε μια τέτοια αντιπαράθεση να μας πουν τι έχουν σκοπό να κάνουν στις 21 του μήνα και όχι να ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα. Τα προβλήματα της χώρας τρέχουν με τέτοιο ρυθμό που επιβάλλεται οι δύο βασικοί διεκδικητές να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Το Ποτάμι αντιθέτως λέει συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο», είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα κάνει κυβέρνηση, το Ποτάμι θα συνομιλήσει με το νικητή των εκλογών όχι για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, αλλά για να συζητήσουμε τις προτεραιότητές μας. Το πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή θα ήταν να συζητήσουμε και να δούμε που συγκλίνουμε και μετά θα αποφασίσουμε αν θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση ή όχι. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί πάντως δεν δείχνουν διάθεση να το συζητήσουμε».

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε τις τρεις προτεραιότητες που θα θέσει το κόμμα ως όρους για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

«Εμείς λέμε ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, οι δουλειές και η πάταξη της ανεργίας. Δεύτερον, η σύγκρουση με τη μικρή και μεγάλη διαφθορά. Τρίτον, η Παιδεία, ένας τομέας στον οποίο πρέπει να κάνουμε επανάσταση. Και φυσικά θέτουμε όρο για το ποια πρόσωπα θα κυβερνήσουν», είπε και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια έτσι ώστε να γυρίσουμε στις συνθήκες του 2008. Θα πρέπει λοιπόν στο γραφείο του επόμενου Πρωθυπουργού να υπάρχει αυτή η προτεραιότητα. Οι δουλειές αυτές θα προκύψουν μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πώς θα γίνει αυτό; Θα πρέπει να συνδέσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων με τις προσλήψεις που κάνουν. Αλλά θα πρέπει να συγκρουστούμε και με την Ευρώπη ως προς το εξής: η κυκλική ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους Έλληνες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top