Μεϊμαράκης:"Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας''-Τσίπρας:''Είναι λάθος το 23% στην εκπαίδευση''

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

​Σε ερώτηση του κ. Γιομπαζολιά για το αν θα έπρεπε να ζητήσει και εκείνος συγνώμη από τους Έλληνες ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε:

«Αν η Ευρώπη είχε μπορέσει να αντιδράσει διαφορετικά, ίσως η κρίση θα ήταν αλλιώς. Η χώρα δυστυχώς ήταν αδύναμη και είχε πολύ μεγάλο χρέος και πολύ μεγάλο έλλειμμα το οποίο όμως δεν οφείλεται, κατά βάση τόσο στη ΝΔ. Έχουμε τις ευθύνες μας, τις έχουμε αναλάβει, κάναμε την αυτοκριτική μας και αναλάβαμε πάντα τη διακυβέρνηση με θέληση των πολιτών. Δεν την αναλάβαμε με το έτσι θέλω! Και οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να μας κρίνουν και αρνητικά και θετικά. Και τώρα μας έκριναν αρνητικά. Και μας κρίνανε γιατί είχαμε κάνει και εδώ κάποια λάθη τα οποία επίσης αναγνωρίζουμε. Όμως άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε και εμείς, προχωρά��ε μπροστά και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, έχουμε διδαχθεί από αυτά!»

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε επίσης πως «το δεύτερο μνημόνιο δυστυχώς ήταν απόρροια μιας πολιτικής και του πρώτου μνημονίου το οποίο προέβλεπε αυξημένους φόρους και μικρή περικοπή δαπανών ενώ το δεύτερο προέβλεπε μεγάλη περικοπή δαπανών και λιγότερους φόρους. Και οι φόροι οι οποίοι εισπράχθηκαν στο δεύτερο μνημόνιο στην ουσία γύρισαν πίσω στην αγορά διότι το ελληνικό δημόσιο εξόφλησε πάρα πολλές οφειλές τις οποίες είχε. Και πιστεύουμε ότι αν πράγματι μπορούσαμε να πάμε στην Πέμπτη αξιολόγηση και δεν είχε οδηγήσει εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας τη χώρα σε εκλογές με το αυτογκόλ που έβαλε τότε, θα είχαμε ολοκληρώσει τη 5η αξιολόγηση και θα είχαμε μια διαφορετική πορεία μέχρι το 2017».

Απαντώντας στην ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου για το πώς θα γίνουν νέες επενδύσεις όταν οι υπάρχουσες απαξιώνονται και υπερφορολογούνται ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Στον τόπο όλες τις προηγούμενες χρονιές έχουν αλλάξει πολλές φορές οι συντελεστές. Άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είδαμε και σύγχρονες μελέτες λένε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φορολογία αλλά από μια σειρά άλλους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ένας από αυτούς είναι η πολιτική σταθερότητα. Η δημοσιονομική στα��ερότητα, που τώρα αυτή εξασφαλίστηκε. Με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία. Είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα κινείται η δικαιοσύνη, με την αδειοδότηση, με το ανθρώπινο δυναμικό, με τα δίκτυα διανομής. Άρα πρέπει να δούμε πως αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις οι οποίες όμως θα σέβονται τη νομοθεσία, θα έχουν θέσεις εργασίας, θα πρέπει να κάνουμε μια σειρά από σημαντικές τομές στο γραφειοκρατικό κράτος αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που θα δώσει κίνητρα και θα διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική στις επενδύσεις. Και ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη από αυτή της Βουλγαρίας, αρκεί να είναι σταθερό το φορολογικό ζήτημα και να μην αλλάζει κάθε τρεις μήνες».

Η επόμενη ερώτηση ήταν για την παιδεία και το γεγονός ότι η σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά κλειστά δημόσια σχολεία:

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Σε ότι αφορά το 23% στην εκπαίδευση είχα κάνει και δήλωση πριν από δυο εβδομάδες και ζήτησα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Είναι ένα λάθος μέτρο σε λάθος κατεύθυνση. Βεβαίως σε ότι αφορά τα φροντιστήρια επιβαρύνει και τις λαϊκές οικογένειες και άρα πρέπει να βρούμε τα ισοδύναμα. Όχι βέβαια να το φορτώσουμε στο βοδινό κρέας… αλλά να βρούμε ισοδύναμα από εκεί που πρέπει να βρούμε για να φύγει αυτό το λάθος μέτρο. Σε ότι αφορά το θέμα των κενών στα σχολεία είναι ένα δομικό πρόβλημα δυστυχώς της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και αν δεν υπάρξουν προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης δεν θα λυθεί και να λοιπόν η λάθος αντιμετώπιση της μεγάλης δυσλειτουργίας στο δημόσιο��.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top