Κόντρα στο debate για τα σενάρια συγκυβέρνησης και την οικονομία

"Άναψαν τα αίματα" με τις παρεμβάσεις του ενός αρχηγού στον άλλον

«Θα υπάρξει κυβέρνηση αλλά αυτή πρέπει να είναι προοδευτική και όχι συντηρητική» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ερώτηση του debate, από την Όλγα Τρέμη για το εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές με δεδομένο ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν (όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο. Μόλις με καλέσει ο Πρόεδρος να πάρω την εντολή θα σεβαστώ το αποτέλεσμα… Θα υπάρξει κυβέρνηση, αλλά δεν θα υπάρξει παρά φύση συνεργασία, όπως με καλεί ο κ. Μειμαράκης. Ο τόπος θα έχει είτε προοδευτική κυβέρνηση είτε συντηρητική» απάντησε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα ακολουθήσουν νέες εκλογές γιατί σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ενώ πρόσθεσε αιχμηρά για τον κ. Λαφαζάνη ότι «τώρα που κάποιοι άλλοι έχουν πάει στο Νομισματοκοπείο, μπορούμε να πάρουμε τους δύο παραπάνω βουλευτές που χρειαζόμαστε».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε στη νέα ερώτηση της κ. Τρέμη ότι το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά ότι έχουνε διαφορές σε μεγάλα ζητήματα όπως στο χρέος, για το οποίο η ΝΔ έλεγε ότι είναι βιώσιμο.

Η δεύτερη ερώτηση έγινε από τον Αντώνη Σρόιτερ στον κ. Μεϊμαράκη και αφορούσε την «εθνική Ελλάδος» για την οποία έχει μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και το αν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα.

«Από το Γενάρη ως σήμερα έχει αλλάξει τόσο η Ελλάδα όσο και εμείς οι ίδιοι. Απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία των κομμάτων και ένα πρόγραμμα που θα μας βγάλει από την κρίση. Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα κοινό προγραμματισμό: δέχεται να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που υπέγραψε; Επιμένει ως νέος μνημονιακός ότι όσα εισηγήθηκε �� ίδιος δεν ήταν σωστά. Εγώ επιμένω ότι δεν είναι θέμα προσώπων αλλά προγράμματος. Οι Έλληνες απαιτούν να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για μια εθνική ομάδα και για ένα νέο σχέδιο για το πως θα πορευτεί η χώρα αλλά και μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να πει συγκεκριμένα ονόματα λέγοντας αστειευόμενος πως «θα λένε όλοι αύριο πωςο Μεϊμαράκης την είδε πρωθυπουργός»!

Όπως εξήγησε, η εθνική ομάδα για την οποία μιλά, θα αποτελείται από πολλά ικανά πρόσωπα «που θα μπορούν να στηρίξουν και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα, σημείωσε πως θα μπορεί να αποτελείται από στελέχη τόσο της υπηρεσιακής κυβέρνησης όσο και της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τι απάντησε ο Τσίπρας στο αν θεωρεί τον κ. Μεϊμαράκη διαπλεκόμενο

Σε ερώτηση του κ. Σρόιτερ για το πώς θα συνεργαστεί ενδεχομένως με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή και τη ΝΔ αφού έχει αποκαλέσει αυτά τα κόμματα «εθνική ομάδα διαπλοκής».

«Επιθυμία της ίδιας της διαπλοκής είναι να με πάρουν στην αγκαλιά τους αλλά δεν θα το καταφέρουν. Μη βιάζεστε, αφήστε να μιλήσει ο λαός. Υπάρχει συμφωνία αλλά υπάρχει χαραμάδα, η μάχη για το χρέος, για την πρώτη κατοικία, όσα συμφωνήθηκαν για το Ταμείο Περιουσίας του Δημοσίου. Θα δώσουμε αυτές τις μάχες με πρόγραμμα. Κάποιοι δεν έχουν επιχειρήματα και προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Και στο δημοψήφισμα κάποιοι έλεγαν ότι είναι ίσα-ίσα το “ναι” και το “όχι”. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει δείγματα γραφής αυτούς τους 7 μήνες, όλα τα μέτρα που πήραμε ήταν φιλολαϊκά, πχ. οι 100 δόσεις και η ανθρωπιστική κρίση» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε ευθεία ερώτηση για το αν θεωρεί τον κ. Μεϊμαράκη «διαπλεκόμενο».

«Ο καθένας έχει μια διαδρομή και όλοι κρινόμαστε. Τον τιμώ ως πολιτικό αντίπαλο αλλά τι εκπροσωπεί; Ένα κόμμα που 40 χρόνια κυβερνούσε και μάλιστα αυτοδύναμα και τα τελευταία 5 χρόνια συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ. Φόρτωσαν ανεργία και βάρη στο λαό και ένα σύστημα διαπλοκής που όλοι γνωρίζουμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να συγκρουστεί με τη διαπλοκή ο κ. Μεϊμαράκης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεϊμαράκης: ��ς μην μας κάνουν μαθήματα για την διαπλοκή

«Αυτά τα χρόνια έγιναν και λάθη αλλά έγιναν και πολλά σωστά. Εμείς καθιερώσαμε το Σύνταγμα που ισχύει, που καθιερώσαμε την Δημοκρατία» συνέχισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μην μας κάνουν και μαθήματα για την διαπλοκή, εμείς φέραμε το Νόμο για την απιστία, εμείς ενισχύσαμε με αρμοδιότητες τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα όλους αυτούς τους μήνες για να καταπολεμήσει την διαφθορά και την διαπλοκή; Ίσα- ίσα κατάργησαν την Διαύγεια» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

Οι απαντήσεις για τις Σκουριές και τις επενδύσεις

«Εξόρυξη χρυσού μπορεί να υπάρξει μόνο αν τηρούνται οι περιβαλλοντικές διαδικασίες. Ζητήσαμε από την εταιρεία να κάνει μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον μόνο όσον αφορά την εξόρυξη του χρυσού και η εταιρεία έκλεισε εκβιαστικά τις δραστηριότητές της» απάντησε σε σχετική ρώτηση της Μαρίας Χούκλη ο κ. Τσίπρας.

Σε νέα ερώτηση της κ. Χούκλη για το θέμα πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβη και σχολίασε ότι το ΣτΕ απάντησε θετικά για τις Σκουριές και διερωτήθηκε γιατί κάνει α λα καρτ ερμηνεία της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου ο κ. Τσίπρας, ενώ τον κατηγόρησε επίσης ότι σταμάτησε, λογω έλλειψης χρημάτων, τα μεγάλα έργα, «Εμείς θα απορροφήσουμε τα ποσά του ΕΣΠΑ και θα τα ξαναξεκινήσουμε» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ομαδικές απολύσεις δεν υπογράψαμε ποτέ» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης σε νέα ερώτηση που δέχθηκε για τις απολύσεις. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για αποεπένδυση.

«Κύριε Τσίπρα παραμένετε ο πρωθυπουργός που είχατε τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων του καλοκαιριού» ανταπάντησε o πρόεδρος της ΝΔ.

Ερώτηση: «Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει ο λαός»

«Ο ελληνικός λαός θέλει έναν Πρωθυπουργό που να του λέει την αλήθεια και να παραδέχεται το λάθος του όταν το κάνει» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη, η οποία τον κάλεσε να απευθυνθεί στους Έλληνες και να τους πει γιατί να τον εμπιστευτούν ξανά μετά από ένα ψηφιδωτό λαθών κατά τη θητεία της διακυβέρνησής του.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει για το επιχείρημα του, χρησιμοποίησε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή λέγοντας: «Δεν το έχω πει εγώ, ένας πολιτικός μας αντίπαλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει πει ότι: “Το όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία κι εγώ απέκτησα σε πολύ σύντομο διάστημα, εμπειρία συσσωρευμένη. Βρέθηκα σε κρίσιμη στιγμή στο τιμόνι της χώρας […] Ασφαλώς, όποιος επιχειρεί κάνει σφάλματα. Αλάθητος είναι αυτός που δεν επιχειρεί. […] Δεν πουλήσαμε τον αγώνα, δεν προδώσαμε κανέναν. Η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά έχει μια προοπτική. Απέφυγα την παγίδα του Grexit και ήταν μια επιλογή κοινωνικής ευθύνης».
Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στη δήλωση Τσίπρα ότι βρή��ε άδεια ταμεία ότι: «υπήρχαν τα χρήματα μέχρι τον Φεβρουάριο γι’ αυτό και πήραμε δίμηνη παράταση που πριν την πάρουμε, μας έλεγε μην δεσμεύσουμε τη χώρα για πολλούς μήνες. Αλλά αφού βρήκε άδεια ταμεία και γιατί αφού ζήτησε την παράταση, ο ίδιος και ο κ. Βαρουφάκης είπαν ότι δεν θέλουμε άλλο ρευστό;». Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι «ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες». Όσον αφορά σε αντίστοιχη ερώτηση της δημοσιογράφου απάντησε: «Από τότε που εμείς παραδώσαμε την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, η ζωή των Ελλήνων έχει αλλάξει, έχει χειροτερέψει» και πρόσθεσε: «με νέους ανθρώπους, ικανούς, άξιους, θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα, με την διαπλοκή και θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέποντα��».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top