Υπόθεση «έλλειμμα 2009» και ΕΛΣΤΑΤ: Για κακούργημα παραπέμπει ο Άρειος Πάγος τον Γεωργίου

Οι δικαστές τον είχαν παραπέμψει μόνο για πλημμέλημα για διπλή θέση, σε ΕΛΣΤΑΤ και ΔΝΤ

Για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σχετικά με το έλλειμμα του 2009 ζητεί να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου , με αναίρεση που άσκησε στον Άρειο Πάγο η αντιεισαγγελέας του δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός (ήταν εισαγγελέας και στο Ειδικό Δικαστήριο και είχε προτείνει την ενοχή για όλα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου) ζητεί να δικαστεί και για αυτό το αδίκημα πέραν του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Η εισαγγελέας άσκησε αναίρεση στο υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, με το οποίο ο κ. Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009.

Γιατί πλημμέλημα

Οι δικαστές τον είχαν παραπέμψει μόνο για πλημμέλημα διότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Αντίθετα δεν παρέπεμψαν τον κ. Γεωργίου, καθώς και δύο ακόμα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, τους Κωνσταντίνο Μολφέτα και Αθανασία Ξενάκη, για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που αφορούσε την τεχνητή διόγκωση του χρέους του 2009 «με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας σε μνημόνιο».

Τώρα η εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη και για το κακούργημα ο κ. Γεωργίου. Την τελική κρίση θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top