Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ: Η Γερμανία έθεσε και επίσημα θέμα χρεοκοπίας κρατών εντός της ευρωζώνης

Έγγραφο φωτιά έφερε στο φως η Handelsblatt

​Μπορεί η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και δανειστές να ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, όμως το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Β. Σόιμπλε δεν ξεχνά αυτά που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο και προετοιμάζεται για… χρεοκοπία.

Έγγραφο φωτιά που έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο έθεσε και επισήμως στην ατζέντα το θέμα της χρεοκοπίας κρατών μελών της ευρωζώνης, η οποία θα πρέπει να αποτρέπει τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις τω�� ακραίων προγραμμάτων λιτότητας.

Το έγγραφο αυτό που είναι ανεπίσημο, το μοίρασε ο Β. Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και με αυτό ζητεί να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της ευρωζώνης.

«Η ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές. Γι’ αυτόν τον λόγο η αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών είναι νομικά και πρακτικά δύσκολη και συνήθως γίνεται πολύ αργά, προσθέτει. Αυτό προκαλεί οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες οι οποίες μπορούν να οξύνουν την κρίση», αναφέρει το τρισέλιδο ��γγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η Handelsblatt.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει επίσης μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας χώρας η οποία προβλέπει τα εξής:

Στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας όρος, που θα αναγκάζει όλους τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό κούρεμα του χρέους. Όταν η χώρα αυτή λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγω�� της. Επίσης θα πρέπει να γίνεται ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της εν λόγω χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως τονίζει ο κ. Σόιμπλε, οι τράπεζες και τα κράτη συνδέ��νται με έναν καταστροφικό τρόπο. Η χρεοκοπία μιας τράπεζας μπορεί να ωθήσει μια χώρα στην οικονομική κρίση, αλλά και αντίστροφα η πολιτική που ακολουθεί μια χώρα μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Προτείνει λοιπόν να αλλάξουν οι κανόνες για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις που δεν ενέχουν κίνδυνο. Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν διαθέτουν δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσουν τα κρατικά ομόλογα. Ο Σόιμπλε θέλει να το αλλάξει αυτό, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει να υπάρξει συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της.

Στο εν λόγω έγγραφο ο Β. Σόιμπλε δεν διστάζει να επικρίνει και τον ρόλο της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και παράλληλα να ασκεί νομισματική πολιτική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top