Απειλεί και πάλι ο Σόιμπλε με Grexit

Υμνεί τον Σαμαρά και κατσαδιάζει τον Τσίπρα

​Επέστρεψε δριμύτερος ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine απειλεί εκ νέου τους Έλληνες με Grexit αν η χώρα δεν προχωρήσει στην απαραίτητη προσαρμογή της οικονομίας.

Στη συνέντευξή του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη νομισματική ένωση.

«Κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία», λέει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει:

«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης».

Μάλιστα στη συνέντευξή του ο Β. Σόιμπλε πλέκει το εγκώμιο του Α. Σαμαρά σε αντίθεση με τον Α. Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο. Ο κύριος Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανομένη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Έλληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια τού πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο», σημειώνει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνείται ακόμα ότι ο ίδιος και η Γερμανία ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και εξηγεί για την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Ευ��ώπης δύο ταχυτήτων:

«Όλες οι χώρες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή. Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να διχάσουμε την Ευρώπη, αλλά επιθυμούσαμε μια Ευρώπη με μια σχετική ευελιξία».

«Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της νομισματικής ένωσης με τους εταίρους μας στην ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς φίλους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας», συμπληρώνει ο κ. Σόιμπλε.

Όσο για το αν η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός δείχνει να μη συμφωνεί.

«Είμαστε οικονομικά ισχυροί, είμαστε η πολυπληθέστερη χώ��α, έχουμε κεντρική θέση στην Ευρώπη και γι’ αυτό κεντρικό ρόλο (…). Όμως δεν είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είμαστε μια πυρηνική δύναμη και η γερμανική κοινωνία επίσης δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτού του είδους τον πολιτικό ηγετικό ρόλο. Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να αναλάβουμε ένα μέρος της ευθύνης και γι’ αυτό είναι έξυπνο να κάνουμε πολλά από κοινού με τη Γαλλία. Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν συμμετείχε και η Βρετανία. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ευθύνη μας στην Ευρώπη, όμως δεν μπορούμε να ηγηθούμε μόνοι μας», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top