Επίθεση Κοτζιά στην υπηρεσιακή κυβέρνηση: δεν μπορεί να αλλάζει την πολιτική της εκλεγμένης!

Αφορμή η αποχή από ψήφισμα του ΟΗΕ για τα κρατικά χρέη-τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Επίθεση στον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, αλλά και στην πολιτική της υπηρεσιακής κυβέρνησης συνολικά, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντ��ς την δυσαρέσκειά του για την αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της!

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει τις παγκόσμιες βασικές αρχές σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 14 αποχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το ίδιο ψήφισμα πάντως έχει πολιτικό κυρίως χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικό.

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης. Βάσει οδηγιών του πρωθυπου��γού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα» υποστηρίζει ο πρώην ΥΠΕΞ .

Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι υπάρχει πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠΕΞ για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος, και ότι «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».

Ο Νίκος Κοτζιάς μιλά μάλιστα για «προτροπή» του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών προ�� τον ΥΠΕΞ , για να γίνει το αντίθετο: «Η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλ.Τσίπρα».

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε με ανακοίνωσή του ότι έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015 και αποφεύγει να σηκώσει το «γάντι», στις προσωπικές αιχμές Κοτζιά κατά Χουλιαράκη. Μάλιστα, "δείχνε��" εμμέσως προς το ΥΠΕΞ για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top