Παυλόπουλος: Δεν είμαστε μόνο οι κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος

Εγκαινίασε στην Αθήνα την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου

«Δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, μπορούμε και πρέπει να είμαστε, και θα τα καταφέρουμε, και οι εγγυητές ενός καλύτερου μέλλοντος, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για την ίδια την Ευρώπη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, παρουσία της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Φλογαΐτη, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, καθώς και ακόμα πολλών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το γεγονός ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα και μάλιστα σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στα λείψανα της αρχαίας Αθήνας.

«Εκείνης που υπήρξε το λίκνο της Δημοκρατίας και που μας διδάσκει μέσα από την ιστορία της πόσα σημαντικά πράγματα πέτυχε ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα μέσα από τα δυο βασικά αγαθά της Δημοκρατίας και της ειρήνης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, που ταλανίζει την εποχή μας, προσέθεσε: «Αυτά τα λείψανα μας διδάσκουν διαχρονικά πώς συμπεριφέρθηκε η Αρχαία Αθήνα σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο θεσμός του πρόσφυγα, προέρχεται από τον ικέτη της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας» και προσέθεσε: «Ο ικέτης είχε τη μεταχείριση που σήμερα περίπου περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο πρέπει να αποτελεί τη βάση της μεταναστευτικής και προσφυγικής μας πολιτικής γενικότερα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιώνες περνάνε αλλά ο άνθρωπος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και τόνισε:

«Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι πρώτα απ' όλα ως αξία υπάρχει ο άνθρωπος ��αι η αξιοπρέπειά του, και η οικονομική ανάπτυξη τότε μόνο επιτελεί τον σκοπό της, όταν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πορεία του ανθρώπου μέσα από όρους Δημοκρατίας, τους οποίους η αρχαία Ελλάδα και η Ευρώπη ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμη και σήμερα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top