Εξωτερική Πολιτική- Άμυνα: Δείτε τι είπαν στο ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί

Ρωσία και Γερμανία στο επίκεντρο ερωτήσεων και απαντήσεων

Εξωτερική Πολιτική- Άμυνα: Δείτε τι είπαν στο ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί

​Ο πέμπτος κύκλος ερωτήσεων στο ντιμπέιτ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα ξεκίνησε με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα της Σ.Κοσιώνη για την σχέση Ελλάδας-Ρωσίας, υποστήριξε ότι «η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν μια πράξη ευθύνης, γιατί αυτό θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη». Ο ίδιος τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε να ζητήσει χρήματα. «Εμείς βρεθήκαμε και στη Ρωσία και στην Κίνα για τη δυνατότητα εμπορικών συνεργασιών. Η χώρα μας μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτή την ενότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό ότι μας άφησε χωρίς κανένα σύμμαχο. «Η χώρα χρεώθηκε 90 δις το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο που μας έφερε αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από αυτό που είχε προβλεφθεί το 2012» πρόσθεσε ο κ.Μεϊμαράκης, απαντώντας σε ερώτημα του Μ.Γιομπαζολιά.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της κας Ο.Τρέμη, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει «τίποτα το μεμπτό στο να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις». «Η συμφωνία για τον αγωγό με τη Ρωσία απαιτεί να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Βεβαίως θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα αρχίσει να υλοποιεί το έργο με μια κοινοπραξία» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερώτημα του Α.Σρόιτερ, τόνισε πως το κόμμα του θέλει την Ελλάδα να έχει δυναμικές σχέσεις με την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι της Ευρώπης. Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, αλλά ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες» είπε ο κ.Θεοδωράκης, τονίζοντας πως «οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοι μας. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον, αν απομονωθεί».

Για το ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση της Μ. Χούκλη, ο ΓΓ του ΚΚΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό αλλά και σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που τους εκπαίδευσαν .

Για την διαφορετική του στάση έναντι της Ρωσίας ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την Μόσχα μεγάλη ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική δύναμη αυτή τη στιγμή και διευκρίνισε ότι είναι αυταπάτη ότι μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς ανταλλάγματα, ασκώντας κριτική ταυτόχρονα στις θέσεις του κ. Λαφαζάνη και στις ενέργειές του όταν ήταν υπουργός.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον κ. Καμμένο για τους ένστολους και για το γεγονός ότι δεν έχουν ανταμειφθεί ανάλογα, αλλά και για το αν θα λάβει ισοδύναμα σε περίπτωση που συμματάσχει εκ νέου σε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρώτη ενέργειά μου ήταν να δώσω τα χρήματα σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ» ανέφερε αλλά παραδέχθηκε ότι δεν καταβλήθηκαν μέχρι τώρα «κακώς» όπως σχολίασε. Στη συνέχεια όμως επιτέθηκε στον κ. Μεϊμαράκη για την υπόθεση των εξοπλιστικών, λέγοντας ότι η εξεταστική επιτροπή που ζήτησαν 6 εισαγγελείς ήταν άλλη υπόθεση από αυτή του κ,. Τσοχατζόπουλου. Άσκησε κριτική επίσης στην επίθεση της ΝΔ – όπως ισχυρίστηκε- στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πριν λίγες ώρες και το χαρακτήρισε, απαράδεκτο.

Η κ. Ζαχαρέα επανήλθε στο ζήτημα των ενστόλων και ζήτησε να απαντήσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με δεδομένο το τρίτο μνημόνιο, ποια ισοδύναμα θα δοθούν.
Ο κ. Καμμένος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι σε αυτά περιλαμβάνονται οι κατοικίες για την διαμονή των στελεχών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για το επίδομα παρεμεθορίων περιοχών.


Η Σ.Κoσιώνη ρώτησε στη συνέχεια την κ. Γεννηματά για τις κατηγορίες που του αποδίδονται στο ΠΑΣΟΚ ότι «έδεσε την χώρα στα μνημόνια» και την ρώτησε αν έριξε το γεωπολιτικό χαρτί όπως ισχυρίζεται ότι έπραξε ο κ. Τσίπρας.

«Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τον αγώνα λοιδορούμενο από το 2010 για να είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη» απάντησε και πρόσθεσε ότι η ίδια πήγε τρεις φορές στους ευρωπαίους σοσιαλιστές αλλά και ότι «το τρενάκι του τρόμου με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο οδήγησε την χώρα σε απομόνωση». Σε νέα ερώτηση, για τον Γ. Παπανδρέου και τον ρόλο του, είπε ότι σήκωσε μεγάλο βάρος ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά χαρακτήρισε αντιδεοντολογικό να γίνεται συζήτηση για τον ρόλο του χωρίς αυτόν.

Δείτε επίσης:

Μεταναστευτική Πολιτική: Δείτε τι απαντήσεις έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τι είπαν οι αρχηγοί στο debate για την Δημόσια Διοίκηση

Οι απαντήσεις των αρχηγών για την Υγεία και την Παιδεία

Ξεκίνησε το debate με ερωτήσεις για την Οικονομία-Δείτε τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top