Ευρωπαίους αξιωματούχος: "Περιμένουμε από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία"

"Μέσα στον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση"

«Αναμένω ταχεία σύσταση νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα», αυτό δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο για το Eurogroup του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο.

Συμπλήρωσε πως «oι υπουργοί θα ακούσουν τι έχει να τους πει ο κ. Χουλιαράκης, τι πρόοδος έχει επιτευχθεί στο μεσοδιάστημα από το προηγούμενο Eurogroup, αν και γενικώς θα πρέπει να ξέρετε πως έχουμε πολύ καλή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών και την ομάδα του».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι «μέχρι τις εκλογές δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς νομοθέτηση στοιχείων του προγράμματος, μπορεί όμως να γίνεται προετοιμασία, η οποία όντως προχωράει».

Εξήγησε ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο, «δεν γνωρίζουμε όμως πότε θα ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με αυτήν, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συμμετοχή του ΔΝΤ». Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Νοεμβρίου.

Σε σχέση με το ΔΝΤ είπε πως θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος: «όχι κατά την αξιολόγηση, αλλά στο περιθώριο αυτής», διότι «άλλοι θεσμοί κάνουν την αξιολόγηση και άλλοι ασχολούνται με το χρέος. Με το χρέος ασχολούνται μόνο τα κράτη-μέλη».

Σημείωσε πάντως ότι αναμένει πως ένα μελλοντικό Eurogroup θα περιγράψει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, το ύψος του χρέους προς το ΑΕΠ και τον τρόπο εξυπηρέτησής του. «Δεν είναι κανένα μυστήριο, δεν χρειάζεται κανείς διδακτορικό για να το καταλάβει, κανείς δεν περιμένει πως το ΔΝΤ θα πάει στο διοικητικό του συμβούλιο χωρίς μια καλή λύση».

Σε σχέση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους προέβλεψε ότι θα αρθούν πολύ νωρίτερα απ’ ότι στην Κύπρο ή την Ισλανδία παρότι, όπως επεσήμανε, η καταστροφική τους επίπτωση είναι ορατή.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι αναμένει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί την συμφωνία καθώς όπως είπε: «Τη σύναψε μία νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και την ψήφισε ένα νόμιμο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει σχέδιο Β, όλοι περιμένουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Ω��τόσο δεν απέκλεισε διαπραγμάτευση επιμέρους στοιχείων όπως γίνεται σε κάθε αξιολόγηση πράγμα το οποίο είναι αυτονόητο. Κατέληξε λέγοντας πως: «Έχει τεράστια σημασία η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της γραφειοκρατίας, μεταρρύθμιση για την οποία η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ισχυρό αίσθημα ιδιοκτησίας. Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν ότι περιμένουμε την εφαρμογή».

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top