Μήνυμα από τις Βρυξέλλες: «Λύση για το χρέος μόνο με μεγάλο συνασπισμό»

«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα»

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες: «Λύση για το χρέος μόνο με μεγάλο συνασπισμό»

​Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα διαπραγματευτούν τη ρύθμιση για το χρέος μόνο με μια κυβέρνηση που διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση, στέλνουν οι Βρυξέλλες, λίγο πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα Νέα, πηγή των Βρυξελλών, διαβεβαιώνει ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν σταλεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα και τονίζει ότι «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα».

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μάλιστα οι δανειστές διαμηνύουν ότι περιμένουν ασφάλεια, συνεπή εφαρμογή του προγράμματος και «ιδιοκτησία» του από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί σε λίγες μέρες.

Πάντως, όπως αναφέρουν τα Νέα, σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση του χρέους που έχει υποσχεθεί το Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 οδηγείται όπως όλα δείχνουν άλλη μία φορά σε καθυστέρηση.

Οι εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών συγκλίνουν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά δεν αποκλείουν να τραβήξει έως το 2016.

Κανείς όμως δεν πιστεύει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν προκειμένου να επιστρέψει σύντομα το κουαρτέτο των θεσμών στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η αξιολόγηση του προγράμματος με τις ανάλογες παρενέργειες:

• Θα καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις με πρώτη εκείνη των 3 δισ. ευρώ
• Θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος
• Πιθανώς να επηρεαστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
• Με την ανακεφαλαιοποίηση συναρτάται η χαλάρωση των capital controls
• Θα παραμείνει σε εκκρεμότητα η επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top