Αλέξης Τσίπρας: «Δεν φανταζόμουν ότι ο Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του θα έριχναν την κυβέρνηση»

"Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή πλειοψηφίας..."-Πρώτη ανάρτηση:04/09/2015 00:26

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν φανταζόμουν ότι ο Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του θα έριχναν την κυβέρνηση»

​Συνέντευξη στο Kontra Channel έδωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας «καθαρή εντολή» πλειοψηφίας. Μίλησε για τις "συνεργασίες" με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αποκάλυψε ότι δεν περίμενε ότι ο Π.Λαφαζάνης θα έριχνε την κυβέρνηση.

«Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή πλειοψηφίας, και με συνεργασίες όπως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε με έντιμες δυνάμεις, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν μας δώσει την πλειοψηφία θα καταστήσει δυνατή μια συνεργασία, η οποία θα έχει τους δικούς μας προγραμματικούς όρους».

«Για τον Λαφαζάνη και τις εκλογές»
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του θα προκαλούσαν «με αποφασιστικότητα και γοργά βήματα στη συγκρότηση άλλου κόμματος και την πτώση της κυβέρνησης» και πρόσθεσε μάλιστα:
«Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνία, αλλά δεν μου έδωσαν ούτε αυτή, άρα η απόφασή τους ήταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ούτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ούτε ήταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ».
«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενώ έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
Ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε αρνητική στάση σε μια επικείμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τις παλιές δυνάμεις, διερωτώμενος «πώς να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία όταν ο πυρήνας της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετος».
Από την άλλη δεν απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αν άλλαζε στάση η Φώφη Γεννηματά. «Η κυρία Γεννηματά, είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έπαιρνε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, του κυρίου Σαμαρά ή του κυρίου Μεϊμαράκη. Αν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας. Εγώ, λοιπόν, θα χαιρόμουν πάρα πολύ αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό απαιτεί αυτά τα βαρίδια που αναφέρθηκα πριν να απομονωθούν» είπε χαρακτριστικά.
Για τη Σύνοδο Κορυφής, τη συμφωνία με τους εταίρους και τη διαπραγμάτευση
Για τις δύσκολες ώρες που πέρασε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, είπε: «Δεν ξέρω τουλάχιστον απέφυγα και τη θηλιά και τη γραβάτα προς το παρόν, αν και τη γραβάτα έχω υποσχεθεί να τη φορέσω, όταν το χρέος απομειωθεί και ξεφύγουμε από αυτό το βραχνά. Είναι μεγάλη η μάχη μπροστά μας γι΄αυτό».

Σχετικά με τη συμφωνία τόνισε τα «συν» αυτής και επισήμανε: «η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει μια αναφορά, μια ευχή σε μια συμφωνία του eurogroup το Δεκέμβριο του 12 και η αναντιστοιχία και η ατολμία, η πλήρης παράδοσή τους φαίνεται στο γεγονός ότι μόλις επιτεύχθηκαν τα πλεονάσματα αντί να βάλουν αυτό ως κεντρικό θέμα και να πουν δεν προχωράμε αν δεν υλοποιηθεί συνέχιζαν να λενε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση και ότι είναι βιώσιμο το χρέος. Εμείς, πήραμε δέσμευση κατηγορηματική».

«Έδωσα όρκο τιμής να συγκρουστώ με τα συμφέροντα και να υπερασπίσω τα δικαίωμα του λαού. Δώσαμε ασύμμετρη μάχη με δυνάμεις υπέρτερες, φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια, αντιμετωπίζοντας εχθρούς μέσα και έξω. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης. Αυτό επεδίωκε ο Αντώνης Σαμαράς, πιθανόν και με παράγοντες από έξω. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν και είναι ενοχλητική. Είχαν σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, αλλά τους διαψεύσαμε. Έκλεισαν την κάνουλα της ρευστότητας και μας οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία. Είχαμε αυταπάτες για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Τώρα έχουμε προοπτική εξόδου από την κρίση με τη συμφωνία που πετύχαμε».

Για τις δημοσκοπήσεις
«Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως δεν με προβληματίζει καθόλου γιατί είμαι βέβαιος ότι όπως συνέβη και σε μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις και κυρίως όπως συνέβη στην αναμέτρηση του δημοψηφίσματος, όπου σας θυμίζω ότι σειρά δημοσκοπικών ερευνών έδειχναν ντέρμπι και μπροστά το «ναι», έπεσαν έξω για πολλές πολλές μονάδες», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ερωτήθηκε για αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι.
«Και να σας θυμίσω ότι και τότε ένα παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί. Με όλο το πολιτικό σκηνικό, μα όλο το παλιό πολιτικό σκηνικό απέναντι, επιχειρηματικό, μιντιακό, τραπεζικό, οικονομικό, πολιτικό απέναντι, δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην τοποθετηθεί απέναντι. Δείχνουν αυτές οι μετρήσεις μια συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή, το οποίο είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού που σηκώθηκε και συνεχίζει, με τεχνητά μέσα συνεχίζει μετά την αποχώρηση ενός μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται σχέδιο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα που χρειάζεται, ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ικανοί, έντιμοι και πετυχημένοι άνθρωποι.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top