Εκλογές 2015: Τα έξι σενάρια της επόμενης μέρας και η «σταθερά» της αβεβαιότητας

Ανοικτό και το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών

Εκλογές 2015: Τα έξι σενάρια της επόμενης μέρας και η «σταθερά» της αβεβαιότητας

Για τα σενάρια της επόμενης μέρας των εκλογών αλλά και την «σταθερά» της αυξημένης αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό αναφέρεται σε ανάλυση του το γνωστό think tank Open Europe, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, ούτε καν η προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα έξι επικρατέστερα μετεκλογικά σενάρια είναι:

1. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία
Αυτό που έμοιαζε αρχικά ως πιθανότητα, τώρα μοιάζει σχεδόν αδύνατο.

2. Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Οι ΑΝΕΛ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή. Ακόμη όμως και αν το πετύχουν, αποτελεί ερώτημα το αν θα συγκεντρώνουν αρκετές δυνάμεις για να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

3. Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ
Είτε μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε και με συμμετοχή άλλου κόμματος, το σενάριο αυτό είναι μάλλον απίθανο. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε διότι αναγκάστηκε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις με στήριξη άλλων δυνάμεων. Πολύ δύσκολα θα έβαζε τον εαυτό του και πάλι σε μια τέτοια θέση.

4. Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και φιλελεύθερων κομμάτων
Αυτός ο συνασπισμός θα μπορούσε να γίνει είτε μόνο με την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είτε με τη συμμετοχή και των ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει μια στροφή 180ο μοιρών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

5. Κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη ΝΔ
Βάσει των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ είναι πιθανό να βγει πρώτο κόμμα. Με το μπόνους των 50 εδρών, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η οποία θα ξεπερνούσε τις 160 έδρες. Φυσικά, θα μπορούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση αλλά ενδεχομένως να προτιμά να επανέλθει στην αντιπολίτευση και να υιοθετήσει μια πιο κριτική στάση και πάλι στην ευρωζώνη.

6. Επαναληπτικές εκλογές
Το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες, αν και θα είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση για το 2015. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα σημάνει και νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top