Αυτό είναι το σχέδιο της Θάνου με τα 4 μέτρα για την ανακούφιση προσφύγων και νησιωτών

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του ζητήματος δήλωσε ο Μουζάλας

​Σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού είχε το πρωί της Τετάρτης η πρωθυπουργός κα Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

-Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

-Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκ��ν προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

-Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι τα μέτρα έ��ουν στόχο, οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών να νιώσουν σύντομα μία βελτίωση για την κατάσταση που βιώνουν.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η κρίση» πρόσθεσε ο κ.Μουζάλας, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την γρήγορη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των πληθυσμών και πως το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ.

Ο ίδιος επεσήμανε πάντως πως μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα, αποκαλύπτοντας ότι θα έχει συνάντηση με την ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Παράλληλα, ο κ.Μουζάλας θα συνοδέψει κλιμάκιο της Κομισιόν, στο οποίο συμμετέχει και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κω την Πέμπτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top