Που αποσκοπεί η Μέρκελ με όσα λέει για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Η συνεννόηση με το ΔΝΤ και η αλλαγή της θέσης του

Που αποσκοπεί η Μέρκελ με όσα λέει για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους
Τον δρόμο που θα μπορούσε να πάρει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετεκλογικά έδειξε σήμερα στην πρώτη της συνέντευξη τύπου η γερμανίδα καγκελλάριος Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Είχε προηγηθεί συνεννόηση του Βερολίνου με το ΔΝΤ.

Που αποσκοπούσε αυτή η συνεννόηση;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, τις προηγούμενες μέρες το ΔΝΤ άλλαξε ανεπαίσθητα τη θέση του λέγοντας ότι δεν είναι το συνολικό βάρος του χρέους που το κάνει βιώσιμο η μη βιώσιμο, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσό που δίνεται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτησή του.

Σήμερα λοιπόν η Μέρκελ άφησε «το κουνέλι να βγει από το σακούλι» λέγοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα στο επιτόκιο, αλλά εφ όσον η συνολική επιβάρυνση είναι πάνω από 15% το χρόνο για την εξυπηρέτησή του, τότε μεγαλώνοντας τον χρόνο αποπληρωμής θα δοθούν νέα περιθώρια στη χώρα μας να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Όμως, ως το 2023 οι πληρωμές για εξυπηρέτηση του χρέους είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Συνεπώς ό,τι γίνει θα αφορά το διάστημα μετά το 2023 με μία παράταση της περιόδου χάριτος που τελειώνει τότε. Με αυτό τον τρόπο και η Μέρκελ δεν θα χρειασθεί να δικαιολογηθεί στους ψηφοφόρους της και η Λαγκάρντ θα έχει τηρήσει τους κανόνες της.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top