Η αντίστροφη μέτρη��η των 21 ημερών: Οι στόχοι της αυτοδυναμίας, τα σενάρια & οι συμμαχίες

Ορατό και το καταστροφικό ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών;

Η αντίστροφη μέτρηση των 21 ημερών: Οι στόχοι της αυτοδυναμίας, τα σενάρια & οι συμμαχίες

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ξεκινήσει και οι αρχηγοί και τα κομματικά επιτελεία έχουν «οπλίσει» για την αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ήδη, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρα δύο πολύ σημαντικά δεδομένα: αφενός ότι η μάχη για την πρωτιά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι ντέρμπι και αφετέρου ότι η Βουλή θα είναι πιθανότατα οκτακομματική ή και εννιακομματική.

Με την αυτοδυναμία -την οποία ωστόσο φέρεται να επικαλείται ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ- να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός (αφού σε περίπτωση εννιακομματικής Βουλής θα πρέπει να φτάσει ποσοστό 38%), τα σενάρια για την επόμενη μέρα αφορούν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλιώς… καταστροφικές επαναληπτικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συνεργαστεί με τις παλαιές κομματικές δυνάμεις, αποκλείοντας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ σίγουρη θεωρείται η μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αν μπουν στη Βουλή, κάτι που επεσήμανε και ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Mega. Ωστόσο, παρά το μπόνους των 50 εδρών, εκτιμάται πως είναι τα δύο κόμματα από μόνα τους δύσκολα θα πιάσουν τον μαγικό αριθμό των 151 εδρών.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοικτή σε συνεργασίες που διασφαλίζουν ότι η χώρα θα συνεχίσει σε σταθερή πορεία εντός του ευρώ, εφαρμόζοντας τη συμφωνία. Μάλιστα, ο Νικήτας Κακλαμάνης -μιλώντας σήμερα στο Mega- τόνισε ότι είναι στο πρόγραμμα αλλά όχι ως πρώτη επιλογή η συνεργασία ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην αφεθεί το τιμόνι της χώρας χωρίς καπετάνιο.

Σε περίπτωση πρωτιάς της Συγγρού, η συγκρότηση κυβέρνησης μοιάζει -στη θεωρία- πιο εύκολη, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανή η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ετυμηγορία της κάλπης και έτσι ο εφιάλτης για νέες εκλογές, θα πλανάται –έστω στο παρασκήνιο- τουλάχιστον έως το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top