Πρωτοφανής επίθεση Ζωής στον ΠτΔ: Φέρτε μου τα πρακτικά απ’το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Τον κατηγορεί ότι μιλά μέσω κύκλων και του λέει ότι λυπάται για εκείνον-Τι απαντά ο Παυλόπουλος

​Να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή του ανώτατου θεσμικού παράγοντα της χώρας να εκφ��άζεται μέσω «κύκλων», συνεργατών και «non paper».

«Όπως έχω κατ΄ επανάληψη αναφέρει δημόσια, επώνυμα, επίσημα και υπεύθυνα, τους ανθρώπους οι οποίοι ενσαρκώνουν θεσμούς πρέπει, πάνω απ' όλα, να διακρίνει θεσμική ειλικρίνεια, θεσμική παρρησία, θεσμική ευπρέπεια και δημοκρατική γενναιότητα. Οι διαρροές μέσω “κύκλων”, “πηγών”, συνεργατών, αλλά και με “non paper” εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων, των θέσεων (αλλά και των επιθέσεών τους), εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι. Έχοντας πάντοτε ακολουθήσει τον κανόνα της ειλικρινούς, ευθείας, επίσημης και επώνυμης τοποθέτησης, σε όλα τα θέματα, και αποδεχόμενη φυσικά και το πολιτικό κόστος αυτής μου της επιλογής, λυπούμαι βαθύτατα για την επιλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράζεστε μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους», «πηγές» και, μάλιστα, για μείζονα θέματα που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία και τη δημοκρατική και θεσμική σας ευθύνη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια επιστολή, η κα Κωνσταντοπούλου παραθέτει μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες. Στη συνέχεια επισημαίνει στον ΠτΔ ότι αναμένει να πράξει τα δέοντα για να αποκαταστήσει τη θεσμική εκτροπή που, όπως υποστηρίζει, έχει καταγραφεί και τον ενημερώνει σχετικά με τη μεταβολή στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, μετά τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο. με τον τίτλο «Λαϊκή Ενότητα».

Δείτε την ολόκληρη την επιστολή στο αρχείο Word που ακολουθεί

επιστολη.docxεπιστολη.docx

Παυλόπουλος: Εφαρμόζω στο ακέραιο το Σύνταγμα

«Εφαρμόζω στο ακέραιο το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» επισημαίνει σε επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χωρίς να σχολιάσει την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από την κα Κωνσταντοπούλου.

Ως προς το αίτημά σας, υπερθεματίζει ο κ. Παυλόπουλος, για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 - η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε, πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» - οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Η απάντησή μου αυτή, υποστηρίζει καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» - και συνακόλουθης «αποκλ��ιστικότητας» - ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής - δηλαδή κατ’ ουσίαν καταχρηστικής - δημοσιότητας.

Δείτε επίσης:

Κωνσταντοπούλου για Προεδρία της Δημοκρατίας: Δεν τιμά κανέναν η τοποθέτησή της μέσω κύκλων!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top