Κομισιόν για εκλογές: «τις περιμέναμε» - Ντάισελμπλουμ: «να γίνουν το ταχύτερο»

Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Αναμενόμενη εξέλιξη ήταν για τις Βρυξέλλες η παραίτηση Τσίπρα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως οι κάλπες πρέπει να στηθούν το συντομότερο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.

«Δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα», ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας ότι πριν από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, η κα. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι η Κομισιόν σέβεται την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν ανησυχεί για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπενθύμισε πως το επόμενο «κύμα» μεταρρυθμίσεων θα έρθει τον Οκτώβριο και, αναφερόμενη στη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κατέληξε: «η ευρεία στήριξη και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα είναι αναγκαία συστατικά για την επιτυχία του», ανέφερε η ίδια.

«Ελπίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος… Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε, στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου υποστήριξε το νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατέληξε: «οι συμφωνίες και το πρόγραμμα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και η επίβλεψή μας γι' αυτό θα είναι αυστηρή. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκλογές», κατέληξε.

ΒΙΝΤΕΟ STAR