Oλοταχώς για γυναίκα πρωθυπουργό – τι ορί��ει το Σύνταγμα!

Όλα όσα θα γίνουν τις επόμενες μέρες-Πρώτη ανάρτηση: 21/08/2015 00:01

Oλοταχώς για γυναίκα πρωθυπουργό – τι ορίζει το Σύνταγμα!

​Από το άρθρο 37 παράγραφος 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος καθορίζονται οι επόμενες εξελίξεις, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και το διάγγελμά του για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να αποκτήσει για πρώτη φορά, έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, γυναίκα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (στον κ. Μεϊμαράκη εν προκειμένω) και, σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, στον επικεφαλής του τρίτου κόμματος (στον κ. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής). Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες, ενώ, σε περίπτωση που υπάρξει δήλωση των αρχηγών ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η συγκεκριμένη διαδικασία θα παρακαμφθεί.

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και, εάν δε βρεθεί λύση, τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Βάσει του άρθρου 40 παράγραφος 3, του Συντάγματος, η προκήρυξη εκλογών γίνεται μέσα σε τριάντα ημέρες, ενώ η παράγραφος 4 οριζει πως η Bουλή που θα εκλεγεί δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 (σ.σ. την αδυναμία δηλ. σχηματισμού κυβέρνησης μετά από τις τρεις διερευνητικές εντολές).

Μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, η χώρα μας θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων. Επικρατέστερη για να αναλάβει είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία θα καταστεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σημειώνουμε πως, με βάση τον εκλογικό νόμο και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου), οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να αποφασίσουν τη σειρά εκλογής των βουλευτών.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top