Όταν ο Ντάισελμπλουμ έπαιζε μπάλα, ο Σόιμπλε προσπαθούσε να πείσει τους αντάρτες για την Ελλάδα

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του Star

Όταν ο Ντάισελμπλουμ έπαιζε μπάλα, ο Σόιμπλε προσπαθούσε να πείσει τους αντάρτες για την Ελλάδα

​Με ισχυρή πλειοψηφία, αλλά και σημαντικές διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό εγκρίθηκε από τη γερμανική βουλή, το μεσημέρι της Τετάρτης, το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους αντάρτες βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ.

Το βασικό του επιχείρημα του Σόιμπλε, τόσο στην χθεσινή κλειστή συνεδρίαση με τους βουλευτές του κόμματός του, όσο και σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, ήταν το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βάζει το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης πάνω από το συμφέρον του κόμματος του και αυτό το θεωρεί ένδειξη, όπως είπε, ότι πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, ο κ.Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι «νομίζαμε πως είχαμε ξυπνήσει σε έναν άλλο κόσμο σε σχέση με την διαπραγμάτευση του προηγούμενου εξαμήνου». Μαζί με τα καλά λόγια πάντως ο γερμανός υπουργός απείλησε με την προειδοποίηση, ότι αν η αξιολόγηση δείξει ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η εκταμίευση αμέσως θα σταματήσει.

Έπεισε τους αντάρτες το επιχείρημα Σόιμπλε;

Όπως είπε ο δημοσιογράφος του Star, Τάσος Τέλλογλου στο κεντρι��ό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, οι απειλές του κ.Σόιμπλε είχαν... ένα αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός από το κόμμα της Μέρκελ όσων μειοψήφησαν (δηλαδή των διαφωνούντων) αυξήθηκε κατά μόλις 3 βουλευτές από 60 τον Ιούλιο σε 63 αυτή τη φορά. Όμως έλειπαν πάρα πολλοί, κάνοντας τους άρρωστους ή επειδή δεν ήθελαν να διακόψουν τις διακοπές τους. Συνολικά έλειπαν 46 βουλευτές και από αυτούς οι 20 ανήκαν στο κόμμα της κας Μέρκελ, 83 δηλαδή συνολικά δεν ψήφισαν το πρόγραμμα!

Έπαιξε μπάλα ο Ντάισελμπλουμ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ είπε να χαλαρώσει, παίζοντας λίγη μπαλίτσα στην παραλία της Χάγης. Στο κοινοβούλιο του όμως, τα βρήκε «μπαστούνια», καθώς το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας του, τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Τελικά η κυβέρνηση της Ολλανδίας γλίτωσε από την πρόταση μομφής, με 81 ψήφους εναντίον της πρότασης μομφής και 52 υπέρ. Πάντως ο κ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζει πως τον Οκτώβριο θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα των ευρωπαίων.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top