Ο Τσίπρας ζητά με επιστολή-μέλι απ’τον Σουλτς να μπει και το Ευρωκοινοβούλιο στους Θεσμούς

Πως ερμηνεύεται η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού

Ο Τσίπρας ζητά με επιστολή-μέλι απ’τον Σουλτς να μπει και το Ευρωκοινοβούλιο στους Θεσμούς

​Την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM)» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στην επιστολή, την οποία ο πρωθυπουργός ξεκινά με την προσφώνηση «αγαπητέ Μάρτιν», ο κ.Τσίπρας τονίζει πως μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» – ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία.

Όπως επισημαίνει ο κ.Τσίπρας, θεωρεί πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται από πολλούς, που γνωρίζουν το πολιτικό ρεπορτάζ, ως προσπάθεια του πρωθυπουργού να "αλλάξει" την τρόικα, αφού δεν μπόρεσε, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, να την καταργήσει. Ειδικά στην περίπτωση που προκηρυχτούν σύντομα εκλογές, ο κ.Τσίπρας θα μπορέσει, λένε, να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα.

Πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση του κ.Τσίπρα "κρύβεται" για άλλους και η πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να προσθέσει μια θετική για την Ελλάδα φωνή μέσα στους θεσμούς, καθώς είναι γνωστό ότι αρκετές κοινοβουλευτικές ομάδες μέσα στο ευρωκοινοβούλιο είναι αντίθετες με τις σκληρές πολιτικές λιτότητας των Μέρκελ και Σόιμπλε.

Επιστολή Πρωθυπουργού στον Μ. Σούλτς.docΕπιστολή Πρωθυπουργού στον Μ. Σούλτς.doc

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top