Όλα τα σενάρια για τις εκλογές μετά την ψήφιση του μνημονίου

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός

​Μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο και την επικύρωσή του από το Eurogroup, ανοίγει πλέον ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Οι 44 διαρροές που μέτρησε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν τις Κασσάνδρες της διάσπασης του κόμματος και η εκτόνωση της εσωκομματικής έντασης φαίνεται ότι θα υπάρξει στην κάλπη.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το πρώτο σενάριο τοποθετεί τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι ψηφοφορίες του Οκτωβρίου στη Βουλή θα είναι ακόμα πιο δύσκολες και η κυβέρνηση δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει μία ακόμα εσωκομματική ήττα.

Εναλλακτικά, οι ημερομηνίες που εξετάζονται είναι της 8ης, 15ης ή 22ης Νομεβρίου, ώστε να έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να έχουν προηγηθεί και οι εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως θέλουν οι εταίροι.

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά πριν από την εκτα��ίευση της πρώτης δόσης, επομένως οι όποιες πολιτικές εξελίξεις θα ανακοινωθούν μετά την 20η Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προτιμούσαν να αποφευχθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, να έχουν εκλεγεί οι νέες κυβερνήσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία και να έχει γίνει και ο πρώτος έλεγχος εφαρμογής του Μνημονίου.

Επίσης, θα προτιμούσαν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα αναδειχθεί να μην περιλαμβάνει τους ΑΝΕΛ, αλλά κάποιο από τα κόμματα της φιλευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Αν γίνουν πάντως εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν γίνουν τον Νοέμβριο θα διεξαχ��εί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί.

Το σίγουρο είναι ότι οι διαφωνούντες βουλευτές θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν τον Π. Λαφαζάνη στο νέο κόμμα που θα δημιουργήσει.

Όπως και να’ χει η εικόνα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει άρδην, μιας και με την αποχώρηση των… αντιμνημονιακών θα αλλάξει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όσο για τις θέσεις που θα αδειάσουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ενδιαφέρον από πρόσωπα εκτός κόμματος, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Κανείς πάντως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει πόσα κόμματα θα πάρουν μέρος στις επόμενες εκλογές. Το κόμμα του Π. Λαφαζάνη θεωρείται δεδομένο, ενώ και ο πρώην υπουργός Α. Παπαδόπουλος έχει εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσει ένα κόμμα με νέα πρόσωπα.

Γεγονός είναι όμως ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές, θα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν νέα κόμματα και πιθανόν γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός να επιλέξει να στηθούν σύντομα κάλπες για να περιορίσει τις απώλειες προς το νέο κόμμα που θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top