Συμφωνία στο Eurogroup: 86 δις ευρώ το νέο δάνειο- 26 δις ευρώ η πρώτη δόση

Stress test τον Οκτώβριο-Πρώτη ανάρτηση: 14/08/2015 22:21

Συμφωνία στο Eurogroup: 86 δις ευρώ το νέο δάνειο- 26 δις ευρώ η πρώτη δόση

Πράσινο φως στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 86 δις. ευρώ έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίαζαν από τις 16:00 στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, η πρώτη πληρωμή προς την Αθήνα ανέρχεται στα 26 δις. ευρώ, από τα οποία τα 13 δις. ευρώ θα κατευθύνουν προς την αποπληρωμή χρεών της Ελλάδας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, άλλα 10 δις. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 3 δις. ευρώ θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Καλωσορίζουμε την συμφωνία μεταξύ Θεσμών και Ελλάδας που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη» τόνισε προσθέτοντας «Υπήρχαν διαφορές αλλά λύσαμε και τα τελευταία ζητήματα. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση».

«Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Χαιρετίζουμε και τα νομοθετικά σχέδια των τελευταίων ημέρων και εβδομάδων που βοήθησαν να οικοδομήθει εμπιστοσύνη. Χαιρετίζουμε τους ελληνικούς στόχος για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» είπε στη συνέχεια.

«Καλωσορίζουμε όλα τα μέτρα πολιτικής που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε ό, τι αφορά τα δημοσιονομικά και την ανταγωνιστικότητα με στόχο την ανάπτυξη» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως διασφαλίζονται οικονομικά ζητήματα στον τραπεζικό τομέα, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξει ένα stress test και στο τέλος του χρόνου θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. ​ «Αποκλείεται ρητά το bail-in στους καταθέτες» ξεκαθάρισε.

Κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015 και θα τελεί υπό την εποπτεία των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όσον αφορά το ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα διοχετευτούν στις τράπεζες.

Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντέισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.

«Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τέλος, σημείωσε πως «Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα "ξεκλειδώσει" η πρώτη δόση»

«Η αβεβαιότητα του τελευταίου 6μηνου έχει αρνητικές επιδόσεις στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δυστυχώς, αντί 2,5% ανάπτυξη, θα έχουμε χαμηλότερο ποσοστό. Έπρεπε να τροποποιηθούν θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος είναι 0,25% επί του ΑΕΠ, 0,5% το 2016, 1,5% το 2017 και μέχρι το 2018 να φθάσει το 3,5%.» σημείωσε ο κ. Ντρομπρόβσκις, ενώ όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και σταδιακά να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».

«Όπως ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ, το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 86 δις., 25 από τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για συμφωνία δίκαιη και ισορροπημένη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, «η εποπτεία του προγράμματος θα γίνεται από την Επιτροπή, η οποία, όπως ανέφερε, είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές. Θα γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Προέχει η γρήγορη και ακριβής υλοποίηση των μέτρων. Η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή είναι ενθαρρυντικό βήμα. ��ιοθετήθηκαν σημαντικά μέτρα, κομμάτι του προγράμματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν θετικές ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια» είπε κλείνοντας.

H ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει γυρίσει την σελίδα της κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά, καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν και ο ESM αναμένει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια, με ημερομηνία αποπληρωμής κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια μετά» εξήγησε εν συνεχεία.

Όσον αφορά την α’ δόση, κατέστησε σαφές ότι θα ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι άμεσες ανάγκες της χώρας.

«Μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση και τη διευθέτηση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, θα δώσουμε ώθηση. Από τα 26 δισ. τα 10 δισ. θα δοθούν στις τράπεζες, και από τα υπόλοιπα 16 δισ. τα 13 δισ. θα δοθούν την Πέμπτη και τα άλλα 3 δισ. θα εκταμιευτούν σε δύο μέρη, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη ανάλογα με την πρόοδο», δήλωσε ο Κλάους Ρένγκλινγκ.

Σχετικά με τα 10 δισ. της α’ δόσης που αφορούν τις τράπεζες, διευκρίνισε ότι δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς θα αποταμιευτούν σε ταμείο στο Λουξεμβούργο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

​Τι θα γίνει με ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις τα μεγάλα ερωτηματικά στο Eurogroup

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top