Θρίλερ στην Διάσκεψη των Προέδρων! Μετά βασάνων έναρξη της Ολομέλειας τα ξημερώματα!

Αδιέξοδο επί ώρες λόγω έλλειψης απόλυτης πλειοψηφίας - πρώτη ανάρτηση 22.52

Θρίλερ στην Διάσκεψη των Προέδρων! Μετά βασάνων έναρξη της Ολομέλειας τα ξημερώματα!

Μετά βασάνων ξεκινά η Ολομέλεια της Βουλής τα ξημερώματα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου (στη 1.30 π.μ. προγραμματίσθηκε επισήμως η έναρξη της συζήτησης) και αφού προηγουμένως προηγήθηκε θρίλερ στην Διάσκεψη των Προέδρων!

Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία, καθώς 10 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν κατά της πρότασης της Προέδρου να ξεκινήσει το πρωί η συνεδρίαση ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα, με 8 μέλη της να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης της Προέδρου για πρωινή συνεδρίαση. Όμως, επειδή δύο μέλη ψήφισαν "παρών" δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 11 επί των 20 παρόντων. Αλλά και οι προτάσεις για την ενσωμάτωση των τροπολογιών, επίσης δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Για το ζήτημα που προέκυψε ζητήθηκε η άποψη και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ενώ η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά και ξεκίνησε εκ νέου στις 12. 20 μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ψηφοφορία έπρεπε να επαναληφθεί μέχρι να επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία με "προσχώρηση" της ασθενέστερης άποψης (από τα "παρών" δηλαδή) σε μία από τις δύο επικρατέστερες.

Τελικά την λύση στο αδιέξοδο έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Προέδρου να ξεκινήσει το πρωί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, επειδή όπως ανέφερε οι εισηγητές δεν γνώριζαν τα ζητήματα που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ έθεσε και ζήτημα ανθρώπινων αντοχών για τους βουλευτές. Στη νέα ψηφοφορία που έγινε ο κ. Μητρόπουλος, ακριβώς για να υπάρξει τέλος στο αδιέξοδο, μετέβαλλε άποψη και με 11 ψήφους υπέρ 7 κατά και 2 "παρών" επιτεύχθηκε η απόλυτη πλειοψηφία για συνεδρίαση της Ολομέλειας άμεσα.


Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ξεκίνησε στις 10.30 χθες το βράδυ, με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να δικαιολογείται για την καθυστέ��ηση στην έλλειψη αιτιολογικής έκθεσης για τις τροπολογίες, ενώ ζήτησε και να παρευρεθεί στη συνεδρίαση εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ποια ώρα και ποια… μέρα θα γίνει η συνεδρίαση», για την ψήφιση του τριτου μνημονίου!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ανέφερε αιχμηρά ότι «δυστυχώς καταλήξαμε και πάλι σε ολονυκτία» και πρότεινε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια στις 11.30 μ.μ. περίπου και να ολοκληρωθεί γύρω στις 3 μ.μ. με τοποθετήσεις μόνο των εισηγητών των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών.

Στην συνεδρίαση προσήλθε τελικά εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργος Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κλήθηκε να εξηγήσει γιατί έχει κατεπέιγον χαρακτήρα το νομοσχέδιο, όπως και έπραξε.

Δεν... έπεισε όμως την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία σχολίασε ειρωνικά «μακάρι να με είχατε διαφωτίσει» και πρότεινε να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας το πρωί της Παρασκευής , "προειδοποιώντας" παράλληλα ότι λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται (έκδοση ημερήσιας διάταξης κλπ) ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 45 λεπτά από τη στιγμή που τελειώσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης για να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας!




Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top