Γιατί οι Γερμανοί δεν είναι χαρούμενοι για την συμφωνία με την Ελλάδα

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Σπαν και τα εσωκομματικά προβλήματα

Γιατί οι Γερμανοί δεν είναι χαρούμενοι για την συμφωνία με την Ελλάδα
Την ώρα που στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφωνούσαν με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ο υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ Γενς Σπαν εμφανιζόταν στο πρωινό πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης και δεν μοιραζόταν την ίδια ευφορία άλλων Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων υπουργών και μίλησε για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα τριών ετών.

Όπως ανέφερε ο ΤάσοςΤέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o κ. Σπαν δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο του, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε δηλαδή, θα εξετάσει τάχιστα τις λεπτομέρειες του τρίτου ελληνικού προγράμματος τις επόμενες μέρες ως την Παρασκευή, οπότε και θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.Η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο - και όχι μόνο το κόμμα της κυρίας Μέρκελ αλλά και οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες - θα προτιμούσαν ένα πρόγραμμα-γέφυρα .

Οι λόγοι;

Πρώτον, το πρόγραμμα γέφυρα δεν χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή. Και όπως έχει ο κ Τσίπρας τα προβλήματά του με τους δικούς του αντιρρησίες τα έχει και η κ Μερκελ με τους δικούς της. Μία νέα ψηφοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των αντιρρησιών από τους 61 που είχε καταγράψει η ψηφοφορία του Ιουλίου, όταν η γερμανική Βουλή ενέκρινε το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Δεύτερον, όσο δεν είναι ξεκαθαρισμένος ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Μέρκελ που το προβάλλει ως εγγυητή, έχει δυσκολίες να πείσει τους βουλευτές της.

Και τρίτον, όσο δύσκολο είναι να εξηγήσει ο κ Τσίπρας την μεταστροφή του κόμματός του από το αντιμνημόνιο στο μνημόνιο άλλο τόσο δύσκολο είναι πολιτικά να εξηγήσει στο δικό της κοινό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από αντίπαλος των προγραμμάτων διάσωσης εχει γίνει τώρα επισπεύδων…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top