Μαξίμου: Τα 11 θετικά σημεία της νέας συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο

Στα 85 δισ. η χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία

​Λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών και την ελληνική κυβέρνηση έδωσαν στη δημοσιότητα κύκλοι του Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, η οποία δεν είναι καθόλου ασφυκτική, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

- 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα
+ 0,50% το 2016
+ 1,75% το 2017 και
+ 3,5% το 2018.

Όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018, πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Μεγάρου Μαξίμου, με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ και δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση κατά το προσεχές διάστημα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμα ότι η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

Ακόμα, προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και αρκετά χ��ήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά.

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των τραπεζών από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους και σύντομα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν έτσι ότι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως άλλωστε προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds που ζητούσαν οι δανειστές, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι αυτό δεν έχει αποδεκτό, και προσθέτουν ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2015.

Προαναγγέλλουν μάλιστα κυβερνητικές πρωτοβουλίες μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια», καθώς επίσης και νέες διαβουλεύσεις επί του θέματος με τους θεσμούς.

Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπογραμμίζεται πάντως ότι υπάρχει η δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η νέα συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυ��ιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ» και τονίζουν ότι τα εργασιακά θα συζητηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα, και στις διαβουλεύσεις αυτές θα λάβουν μέρος το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO, καθώς και διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες.

Ακόμα, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου «τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ η οποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ».

Συνεχίζουν μάλιστα σημειώνοντας ότι «τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συν��δευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ» και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι «σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δις. ευρώ».

Τέλος, όσον αφορά στο μέλλον του ΤΑΙΠΕΔ, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μέσα στο οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, αλλά αξιοποιείται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top