Πόσα χρήματα χάνουν οι βουλευτές από την κατάργηση του αφορολόγητου

Έρχεται γερό ψαλίδι και στα δικά τους εισοδήματα

Πόσα χρήματα χάνουν οι βουλευτές από την κατάργηση του αφορολόγητου

​Τι σημαίνει… λιτότητα θα ζήσουν από πρώτο χέρι οι Έλληνες βουλευτές, μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού να καταργηθεί το αφορολόγητο της βουλευτικής αποζημίωσης, με αποτέλεσμα να δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.705 ευρώ και σ’ αυτή προστίθενται η αποζημίωση συμμετοχής στις επιτροπές της Βουλής που σε παραγωγικές περιόδους αγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Συνολικά λοιπόν ένας βουλευτής παίρνει τον μήνα 7.200 ευρώ. Έτσι, με την μείωση 20% που αποφασίστηκε λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου, η αποζημίωση των βουλευτών θα πέσει στα 5.700 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας βουλευτής με δύο παιδιά λαμβάνει σήμερα ετήσια αποζημίωση 93.858 ευρώ, εκ των οποίων το φορολογητέο είναι 21.816 ευρώ και το αφορολόγητο 72.042 ευρώ. Έτσι ο φόρος που πληρώνει ο βουλευτής είναι 2.320 ευρώ, όταν στην αντίστοιχη περίπτωση ένας μισθωτός με δύο παιδιά και τις ίδιες ετήσιες αποδοχές καλείται να πληρώσει φόρο 35.500 ευρώ.

Επίσης, αναμένεται μείωση 15% στις μηνιαίες αποζημιώσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

Ακόμα κατά 20% θα μειωθεί και η αποζημίωση των προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων Δημοσίων Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών.

Συγκεκριμένα οι μη κοινοβο��λευτικοί υπουργοί θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 900 ευρώ, ενώ οι γενικοί γραμματείς θα χάσουν περίπου 700 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας μη κοινοβουλευτικός υπουργός παίρνει 5.700 ευρώ το μήνα. Με τη μείωση θα παίρνει 4.850 ευρώ. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων πάλι αμείβονται με 4.750 ευρώ και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα παίρνει 4.037 ευρώ, ενώ οι ειδικοί γραμματείς που παίρνουν τώρα 4.050 ευρώ το μήνα, θα λαμβάνουν μετά τις μειώσεις, 3.442 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top