Ινστιτούτο του Λάιμπνιτς: 100 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση

«Ακόμα και εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το χρέος θα βγει κερδισμένη»

Η Γερμανία, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζει το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών του Λάιμπνιτς (IWH),σε έρευνά του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, δηλαδή πάνω από 3% του ΑΕΠ!

«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» επισημαίνουν οι οικονομολ��γοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα» καταλήγουν.

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση μοντέλο για το τι θα συνέβαινε αν δεν είχε υπάρξει η κρίση για να υπολογισθεί η διακύμανση των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων και οι τοποθετήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κρίση τους ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

«Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία κέρδισε εξαιτίας αυτού με δυσανάλογο τρόπο» τονίζουν οι οικονομολόγοι του Λάιμπνιτς.

Το Ινστιτούτο εκτίμησε και τις επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο.

Με βάση τους υπολογισμούς κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα», και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».

Η έρευνα κάνει λόγο και για τα αλληλένδετα πολιτικά γεγονότα με τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και τη διακύμανση των επιτοκίων των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Το επιτόκιο των bunds, των γερμανικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε κατακόρυφα όταν υπήρχαν ειδήσεις σχετικά με την Ελλάδα που τις εκλάμβαναν ως αρνητικές οι αγορές, όπως η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί δημοψήφισμα ��ι α τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της χώρας.

Κατά αντίστροφο τρόπο τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ανέβαιναν όταν υπήρχαν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.

Στην έρευνα υπάρχει αναφορά και στις σημαντικές συμβάσεις που έχει εξασφαλίσει η Γερμανία στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων από το 2011 στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από τους Ευρωπαίους. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την εταιρεία Fraport και τη σύμβαση για την αγορά 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων,

Η στάση του Βερολίνου χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σκληρή» στην ελληνική κρίση, λόγω της επιμονής για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας παρά την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία, ενώ επισημαίνεται ότι έχει κατηγορηθεί από ορισμένους οικονομολόγους και πολιτικούς ότι εξέδιδε διαταγές στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, στα μέσα Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεσμεύθηκε στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα τους στοίχιζαν τίποτε.

Το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς αναφέρει ότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν επίσης ωφεληθεί από την ελληνική κρίση, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top