«Γκρινιάζουν» οι Γερμανοί αλλά ετοιμάζονται να ψηφίσουν μέχρι 18/8 την συμφωνία

Που οφείλεται η αντιφατική στάση τους

«Γκρινιάζουν»  οι Γερμανοί αλλά ετοιμάζονται να ψηφίσουν μέχρι 18/8 την συμφωνία
Το προεδρείο της γερμανικής Βουλής όρισε συνεδρίαση της Ολομέλειας για το διήμερο 17-18 Αυγούστου προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Πρόκειται για ένδειξη ότι οι Γερμανοί έχουν αποδεχθεί την γρήγορη υιοθέτηση ενός τρίτου πακέτου παρά τις φραστικές επιφυλάξεις τους που εκδηλώθηκαν και σήμερα.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για το πώς συμβιβάζεται ο ορισμός ημερομηνίας στη Γερμανική Βουλή με την τοποθέτηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης σήμερα στο Βερολίνο, οτι "η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας", οι Γερμανοιί είναι έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα .

Όπως έδειξε και το Euro Working Group της περασμένης Παρασκευής, δεν θα χαλάσουν μια κλεισμένη συμφωνία , θα επιμένουν ωστόσο στα σημεία που είναι δικής τους επινόησης, όπως το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Έτσι, πολλοί βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου είπαν σήμερα στο Star και στον Τάσο Τέλλογλου, ότι υπολογίζουν πως μέσα στο διήμερο 17-18 Αυγούστου θα συνεδριάσουν πρώτα οι επιτροπές και μετά η ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου για την επικύρωση της συμφωνίας της Αθήνας

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε σήμερα στο Βερολίνο ότι το υπουργείο του θα εξετάσει το κατά πόσο οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση έχουν τηρηθεί. Ας σημειώσουμε ότι η Γερμανία θέλει αρχικά να δοθεί ένα μικρότερο ποσό στην Αθήνα, περίπου 20 δισ. ευρώ, έναντι 30 που θα ήταν διατεθειμένη να δώσει η Κομισιόν.

Το εναλλακτικό σχέδιο για το Υπερταμείο

Ένα από τα σημεία τριβής είναι και το Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας
. Όχι μόνο με τους ξένους αλλά και μέσα στην κυβέρνηση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλουν να μετατρέψουν το Ταμείο αυτό σε έναν οργανισμό κατά τα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών στη Νορβηγία και την Αυστραλία που αξιοποιούν και δεν πωλούν μόνο περιουσία.

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο εκ των επικεφαλής του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, θεωρούν ότι η αλλαγή της αποστολής του Ταμείου με νέο νόμο, νέα διοίκηση κλπ θα καθυστερούσε ώριμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως εκείνες των επαρχιακών αεροδρομίων η της επέκτασης της σύμβασης του ΟΛΠ, δίνοντας επιχειρήματα στους δανειστές που επιμένουν ότι η κυβέρνηση απλά κωλυσιεργεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτά τα στελέχη προτείνουν να υπάρχει μία νέα εταιρεία holding πάνω από το ΤΑΙΠΕΔ , το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Να μην ξεχνάμε ότι και οι μετοχές των τραπεζών θα υπολογίζονται πλέον στη δημόσια περιουσία, όπως και το Παράκτιο Μέτωπο που και την δημόσια περιουσία θα εκμεταλλεύεται και θα πουλάει για να μειώνεται το χρέος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top