Η Αθήνα βιάζεται, το Βερολίνο όμως είναι επιφυλακτικό

«Έχουν καλυφθεί πάνω από τα μισά ζητήματα», λέει κυβερνητική πηγή

Η Αθήνα βιάζεται, το Βερολίνο όμως είναι επιφυλακτικό

​Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία το αργότερο μέχρι αύριο, ώστε να προλάβει την κρίσιμη διορία της 20ης Αυγούστου, όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, με τον εκπρόσωπο της κας Μέρκελ, Σ. Ζάιμπερτ να δηλώνει με νόημα ότι «η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα».

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία να είναι εξαντλητική, παρά να επιτευχθεί γρήγορα.

«Μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκτέα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών...Κατά συνέπεια, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική: η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Από την άλλη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ν. Μπερτό, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, εργάζονται νύχτα μέρα για να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς κατά το Σαββατοκύριακο και επικεντρωμένες στην κατάρτιση ενός καταλόγου προαπαιτούμενων.

Μάλιστα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, Α. Μπράιτχαρτ, επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι εφικτή μέσα στον Αύγουστο και κατά προτίμηση πριν την 20η Αυγούστου.

«Η Κομισιόν, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και την ΕΚΤ εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να οριστικοποιήσουν το κείμενο ενός μνημονίου κατανόησης και μιας επιπλέον λίστας prior actions τα οποία οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να νομοθετήσουν σύντομα», είπε.

Κυβερνητική πηγή: «Έχουμε καλύψει τα μισά ζητήματα»

Εν τω μεταξύ από τις 10:30 το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης βρίσκονται στο ξενοδοχείο, όπου καταλύουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών, ξεκινώντας ένα νέο γύρο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να κρατήσουν μέχρι αργά το βράδυ, με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία είτε σήμερα τα ξημερώματα, είτε το πρωί της Τρίτης και να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Έκαναν λόγο μάλιστα για πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, λέγοντας ότι έχουν καλυφθεί σχεδόν τα μισά θέματα.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές αναμένουν ότι η ύφεση θα φτάσει το 2,3%, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι απαιτήσεις για το πλεόνασμα και ο στόχος θα διαμορφωθεί στο 0%.

Επίσης το ζήτημα των πρόωρων συντάξεων που έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο, όμως οι δανειστές δεν δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά στο θέμα της αγοράς ενέργειας.

Συγκεκριμένα τα αγκάθια που παραμένουν στο τραπέζι είναι:

• Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου
• Πιέσεις για τα κλειστά επαγγέλματα και τις αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.
• Η Αθή��α επιμένει στη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξένα funds
• Το θέμα των αγροτών με την κυβέρνηση να θέλει να φέρει τη μισή αύξηση τον Οκτώβριο φέτος και την άλλη μισή τον Οκτώβριο του 2016.
• Έκτακτη εισφορά: Η ελληνική πλευρά επιμένει για την επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
• Οι 100 δόσεις: Το οικονομικό επιτελείο συναίνεσε σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top