Οι κρίσιμες ημερομηνίες- κλειδιά για τη συμφωνία

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται η έναρξη συγγραφής του νέου μνημονίου

Οι κρίσιμες ημερομηνίες- κλειδιά για τη συμφωνία

​Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία με τα τεχνικά κλιμάκια να εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς έχοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, κάτι που θα οδηγήσει στην έναρξη συγγραφής του νέου μνημονίου. Πολλά ωστόσο είναι τα αγκάθια που παραμένουν.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία με τους δανειστές ξεκίνησε από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, που ξεκίνησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των δανειστών στο Χίλτον, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το προσχέδιο του Μνημονίου και το επεξεργάζεται, προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές διατυπώσεις και προσθαφαιρέσεις, με βάση και το κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Σε τροχιά για να υπάρξει deal έως την Τρίτη, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος σημείωσε στο Reuters: «To ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα νομοθετήματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις πριν την 20η Αυγούστου για να λάβει τα πρώτα κεφάλαια που χρειάζονται, ώστε να αποπληρώσει την ΕΚΤ».

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις πρόωρες συντάξεις, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα κόκκινα δάνεια. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του υπερ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
H κυβέρνηση εκτιμά πως ακόμα και από την Κυριακή, μπορεί να ξεκινήσει να γράφει από κοινού με τους δανειστές το νέο μνημόνιο.

Στις 14 άλλωστε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Εurogroup και οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους κάτι χειροπιαστό.

Στις 16 Αυγούστου ή το αργότερο στις 17 η συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να περάσει μετά από επιτροπές.

Στόχος είναι όλα να έχουν τελειώσει και η συμφωνία μαζί με τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν στις 18 και την επομένη να εγκριθούν από τα ξένα κοινοβούλια

Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20η Αυγούστου

Ημερομηνίες- κλειδιά:
-14 Αυγούστου: Εurogroup

-16 ή 17 Αυγούστου: Κατάθεση συμφωνίας στη Βουλή- Επιτροπές

-18 Αυγούστου: Ψήφιση συμφωνίας και προαπαιτουμένων να ψηφιστούν

-19 Αυγούστου : Έγκριση από τα ξένα κοινοβούλια
-20 Αυγούστου: Λήξη ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ

Και η Welt, πάντως, βλέπει πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μία συμφωνία επί της αρχής αν και τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top