Κάλεσμα Στρατούλη στις αντιμνημονιακές δυνάμεις και κριτική στην κυβέρνηση

Προετοιμασία εκλογών για την Αριστερή Πλατφόρμα

​Όλο και πιο ηχηρή γίνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την Πέμπτη ο Δ. Στρατούλης από το Βόλο απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, επιμένοντας ότι το «όχι» της 5ης Ιουλίου δεν ηττήθηκε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra στον Βόλο, ο κ. Στρατούλης είπε ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής «συνοδεύεται από ένα επώδυνο για τον λαό μνημόνιο τριετούς διάρκειας», ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση ��ης κυβέρνησης μετά από το «όχι» στο δημοψήφισμα είπε:

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι αυτό συνέβη δύο μόλις εβδομάδες μετά από το περήφανο “όχι” του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που στην ουσία το μετέτρεψε σε ταπεινωτικό “ναι”».

Ο Δ. Στρατούλης προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του “όχι” και σημείωσε:

«Το περιεχόμενο του προετοιμαζόμενου 3ου Μνημονίου είναι νεοφιλελεύθερο με αντικοινωνικά μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια και η εποπτεία της τερατόικας των δανειστών θα είναι εξουθενωτική και ταπεινωτική για το λαό και την πατρίδα».

Ο πρώην αναπληρωτής κοινωνικών ασφαλίσεων άσκησε κρ��τική και στην κυβέρνηση, κατηγορώντας της για σημαντικά λάθη.

«Έγιναν και σημαντικά πολιτικά λάθη, όπως η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και η πληρωμή υποχρεώσεων 8 δισ. στους δανειστές, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν μας έδιναν καμία χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με αποτέλεσμα ν’ αδειάσουν γρήγορα τα δημόσια ταμεία και να μπορούν πιο εύκολα να μας εκβιάζουν», είπε και πρόσθεσε:

«Το βασικό λάθος της κυβέρνησης και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών και στο πραξικόπημα που έκαναν σε βάρος της, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής».

Ο κ. Στρατούλης επέμεινε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να είχε επιλέξει η κυβέρνηση, ενώ περιέγραψε και το ιδανικό εναλλακτικό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας.

«Αυτό θα περιλαμβάνει την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά θωράκιση και αξιοποίηση ως μοχλού ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις, οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός Ε.Ε., την χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα τη θέση του τόνισε ότι «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζω την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και όχι για να ψηφίζει και να εφαρμόζει νέα μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους», ενώ σημείωσε ότι «όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι προστατεύουν την ενότητά του, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ανοίγοντας δρόμους εφαρμογής των μνημονίων κάνουν σοβαρό και ιστορικά ασυγχώρητο πολιτικό λάθος».

Τέλος, ο κ. Στρατούλης απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις «για τη συγκρότηση ε��ός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top