Πυρετός διαβουλεύσεων με τους θεσμούς: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο πλευρές

Ανεβάζουν ταχύτητα με στόχο συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου

Πυρετός διαβουλεύσεων με τους θεσμούς: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο πλευρές

​Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διαπραγ��άτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Αυγούστου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο βασικός κύκλος των συζητήσεων, όμως τα θέματα που δεν τα βρίσκουν οι δύο πλευρές παραμένουν πολλά.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις είναι στα δημοσιονομικά και στο ζήτημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ αντιθέσεις υπάρχουν και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη δημιουργία μιας bad bank, όπου θα καταλήξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επίσης, αγκάθι στις συζητήσεις αποτελεί και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τη νομική υπόσταση που θα λάβει, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Από την άλλη κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει μέσα στο 2015 για να μην υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, όμως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια».

Συμφωνία υπάρχει και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και στη φορολογία.

Τα εργασιακά, δηλαδή ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος μετατίθενται για το φθινόπωρο, με την κυβέρνηση να αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να περάσουν πιο εύκολα από τη Βουλή.

Μάλιστα για να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο, επιθυμεί τα πιο δύσκολα μέτρα να πάνε προς το τέλος του προγράμματος, ώστε να έχει υλοποιηθεί το «πακέτο Γιούνκερ» και να έχει δοθεί μια ανάσα στην οικονομικά.

Ο Αύγουστος αποδεικνύεται καυτός μήνας για την κυβέρνηση με πολλές κρίσιμες ημερομηνίες. Ειδικά από τις 11 – 15 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα οριστεί ένα έκτακτο Eurogroup, όπου οι θεσμοί θα κάνουν την εισήγησή τους για το νέο μνημόνιο, ενώ στόχος είναι μέχρι το βράδυ της 16ης Αυγούστου να έχει κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή, ώστε να περάσει από τις επιτροπές στις 17 και στις 18 να ψηφιστεί.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν υπάρξει τίποτα απρόοπτο, στις 20 Αυγούστου αναμένεται να δώσουν το… ok και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε στις 20 να πάρει η κυβέρνηση την πρώτη δόση και να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top