Τσίπρας: Η συμφωνία έχει αγκάθια που είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε

Οι στόχοι της κυβέρνησης: Στο 13% η φορολογία και στο 50% η προκαταβολή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης», ενώ για ακόμη μία φορά έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης του αριθμού των θεσμών (που με την προσθήκη του ESM έχουν γίνει 4), λέγοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει η διαδικασία να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ευρωπα��κού Κοινοβουλίου».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η συμφωνία «έχει αγκάθια και πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε» ωστόσο υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να διαπραγματεύεται σκληρά για τη βελτίωση στοιχείων της συμφωνίας και ότι θα εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσει ένα αντίρροπο μέτρων.

Στόχος το 13% στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο εξορθολογισμός και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και χαρακτήρισε τον αγροτικό τομέα ως «πρώτης τάξεως εργαλείο για την έξοδο από την κρίση».

«Βασική φιλοσοφία μας είναι να κατανεμηθούν δίκαια τ�� φορολογικά βάρη. Θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις οξείες γωνίες αυτής της συμφωνίας σε συνεχή διαπραγμάτευση» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα υπάρξει διαχωρισμός των κατ’ επάγγελμα αγροτών και όσων έχουν αγροτικό εισόδημα αλλά διαφορετική ενασχόληση.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες:

• Η φορολογία των φυσικών προσώπων που τουλάχιστον το 50% από το εισόδημά τους προέρχεται από τον αγροτικό τομέα να διαμορφωθεί στο 13% και όχι στο 26%.

• Η προκαταβολή φόρου να διαμορφωθεί στο 50% και όχι στο 100% όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους

• Για τους νέους αγρότες μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής φόρου για τα επόμενα 5 χρόνια

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα οι αγρότες να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν στα χωράφια τους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι 5 παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε σε 5 παρεμβάσεις έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας «για τις οποίες μπορούμε να δεσμευτούμε».

1. Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής οργάνωσης. «Ήδη έχουμε ειδικό σχέδιο νόμου που θα δοθεί σε διαβούλευση» είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για νέες οριζόντιες μορφές οργάνωσης της παραγωγής. «Πρέπει να στραφούμε σε σχήματα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Στόχος δεν είναι η μείωση του κόστους αλλά η βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

2. Άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο. Για την κτηνοτροφία, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έρθει «άμεσα προς διαβούλευση ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες».

3. Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά με ρυθμίσεις σε νέα αντικειμενική βάση. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι λάθος η εργαλειοθήκη των θεσμών όσον αφορά την προσπάθεια να διορθωθούν οι χρόνιες παθογένειές της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. «Τα καρτέλ συνεχίζουν να λυμαίνονται την αγορά, βλέπουμε να μειώνονται τα εισοδήματα και να αυξάνονται οι τιμές στον καταναλωτή» είπε ο κ. Τσίπρας.

4. Εντατικοποίηση των ελέγχων για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, για παράνομες εξαγωγές και εισαγωγές και την ελληνοποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κλιμάκια ελέγχου της αγοράς με στόχο το σπάσιμο των συμφερόντων. «Θα έχουμε μαζί μας το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και της κοινωνίας που απαιτεί κράτος οργανωμένο και αποδοτικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

5. Όσον αφορά την αλιεία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα ενισχυθούν οι συλλογικές δράσεις των αλιέων με πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 500 εκ. ευρώ.

«Πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας με το πρόγραμμα ανάπτυξης της γεωργικής οικονομίας»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης της γεωργικής οικονομίας για το 2014-2020, το οποίο ανέρχεται συνολικά (με την ευρωπαϊκή ενίσχυση) σε άνω των 6 δισ. ευρώ.

«Αν αξιοποιηθεί σωστά, και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση και τη χώρα, μπορεί να δώσει πάνω από 50.000 νέες θέσεις εργασίας και να γίνει το όχημα για τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγροτοκτηνοτροφικό μοντέλο που θα είναι από τους καταλύτες στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τώρα είναι η περίοδος της σποράς, θα έρθει και η περίοδος του θερισμού» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top