Telegraph: Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των αναλυτών

​Την εκτίμηση ότι το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα ξεπεράσει τα 85 δισ. ευρώ και πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 100 δισ. αναπτύσσει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Όπως αναφέρει η ανάλυση του Άντριου Λιλίκο, της Europe Economics, από τη στιγμή που οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν στη συγκεκριμένη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, άλλαξαν πολλά.

«Το βασικότερο από αυτά, είναι η ξεκάθαρη απροθυμία του ΔΝΤ να εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα, δίχως τους δικούς του όρους. Και από την άλλη, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Αμφότερες οι εξελίξεις ανεβάζουν πολύ ψηλά το “λογαριασμό” για τις χώρες της νομισματικής ένωσης, που θα κληθούν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα από ότι πίστευαν όταν κατέληξαν σε συμφωνία», τονίζει ο κ. Λιλίκο και συνεχίζει:

«Όταν συμφωνήθηκε στα μέσα Ιουλίου ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό αναμενόταν να φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια αυτό. Αυτό το ποσό όμως βασιζόταν σε δύο σημαντικές υποθέσεις, που από τότε ανατράπηκαν δραματικά. Πρώτα από όλα, θεωρούνταν ότι τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2016, θα συμμετείχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ακριβές ποσό των όποιων νέων δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνηθεί στην πορεία, αλλά αν τα προηγούμενα προγράμματα αποτελούν οδηγό, θα μπορούσε να περιμένει κάποιος ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν της τάξεως του 10-20% επί του συνόλου. Οπότε, το ΔΝΤ θα παρείχε 8-15 δισ., με τις χώρες της ευρωζώνης να δίνουν τα άλλα 70 δισ., ή και περισσότερα».

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι μετά από όλα αυτά, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει διαγραφή χρέους και αν η Ελλάδα δεν αποδείξει μεγαλύτερη αφοσίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα.

«Αυτό κατά συνέπεια σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει καθόλου. Υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή πιθανότητα οι βασικοί δανειστές της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω μειώσεις του ελληνικού χρέους. Επίσης, υπάρχει μικρή πιθανότητα η Ελλάδα να μπορέσει να δείξει την απαραίτητη επιπλέον δέσμευση ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, με δεδομένο ότι η κυβέρνησή της έχει διασπαστεί, είναι πιθανό να γίνουν νέες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι αναπόσπαστο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων- είναι πιθανό να κερδίσει αυτές τις εκλογές με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία- αν και ίσως στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή αντιπολίτευση από ό,τι πριν», αναφέρει το άρθρο και εξηγεί:

«Από τη στιγμή που το ΔΝΤ είναι de facto εκτός, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν επιπλέον 8-15 δισ., πέρα από αυτά που περίμεναν. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος των επιπλέον χρημάτων που θα χρειαστούν. Η εκτιμώμενη έκταση του τρίτου προγράμματος ήταν βασισμένη στις υποθέσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα στο πόσοι φόροι θα συγκεντρώνονταν και πόσα θα ήταν απαραίτητο να δανειστούν για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Επίσης, υπήρχαν σημαντικές υποθέσεις για το πόσα χρήματα θα χρειάζονταν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η ανάλυση μάλιστα της Telegraph επισημαίνει ότι οι οικονομικές υποθέσεις πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά.

«Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο ήταν κάτι ανάμεσα στο “πρωτοφανές” και το “απίστευτο”. Η παραγωγή στον ελληνικό μήνα μεταποίησης κατέρρευσε τον προηγούμενο μήνα, σε επίπεδο που δεν έχει υπάρξει ξανά για ανεπτυγμένη χώρα. Η ελληνική οικονομική παραγωγή στο σύνολό της μπορεί να συρρικνωθεί κατά ένα επιπλέον 5% το 2015 και αυτό αν τον υπόλοιπο χρόνο τα πράγματα είναι σχετικά σταθερά και τίποτα άλλο δεν πάει στραβά. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δημοσιονομικές υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε το ότι θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ουσιαστικά και το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός αναμφίβολα θα αυξηθεί», τονίζει και προσδιορίζει το τελικό ποσό που θα πάρει τελικά η Ελλάδα πάνω από τα 100 δισ. ευρώ, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Παρ’ όλ’ αυτά ο κ. Λιλίκο υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα ενδυνάμωνε την ευρωζώνη.

«Οι Γάλλοι έχουν γίνει ακόμη περισσότερο σαφείς, στις εκκλήσεις τους για την καθιέρωση της ευρωζώνης ως μία πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική ένωση, με αρμοδιότητες φοροεισπρακτικές και δαπανών, με ένα κοινοβούλιο και όλα τα απαραίτητα. Αυτός πρέπει να είναι ο σωστός δρόμος, τόσο για λόγους πολιτικού πεπρωμένου της Ευρώπης, όσο και για την οικονομική ακεραιότητα της ευρωζώνης», σημειώνει ο αναλυτής, όμως θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για μια τέτοια ένωση.

«Θα συμφωνήσουν η Φινλανδία, η Γερμανία και άλλοι σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αν φαίνεται ως ένας καλυμμένος τρόπος για να σταλούν ακόμη περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα; Δεν νομίζω. Ευτυχώς, η εκτίμησή μου παραμένει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρξει ποτέ. Οι λεπτομερείς όροι πιθανότατα θα απορριφθούν τόσο από την Ελλάδα, όσο και από μέλη- κλειδιά της ευρωζώνης. Και τότε θα ανακαλύψουμε αν το Grexit πράγματι ενέχει τον τρόμο που πολλοί ισχυρίζονται», καταλήγει το άρθρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top