«Αγκάθι» το υπέρ-ταμείο των 50 δις.-Αποτίμηση του α' κύκλου διαπραγματεύσεων

ΟΛΕΣ οι εξελίξεις των συναντήσεων της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών

«Αγκάθι» το υπέρ-ταμείο των 50 δις.-Αποτίμηση του α

​Την Τετάρτη το πρωί στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών για τη σύνοψη του α' κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

Στο τέλος πάντως αυτής της συνάντησης θα φανεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο είναι εφικτό το κλείσιμο συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου.

Στις απογευματινές συναντήσεις των θεσμών θα τεθούν επί τάπητος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θέματα Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, με βάση τον προγραμματισμό στις 15:30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

Πάντως όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, το «καυτό» θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, σχετικά με την δημιουργία του Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων που αποσκοπεί στη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Οι διαφορετικές απόψεις αφορούν τη νομική υπόσταση του Ταμείου και κυρίως το πώς θα γίνει η μετάβαση από το παλιό στο νέο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες για τα στοιχεία του νέου Ταμείου και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα επανέλθουν στο ζήτημα. Ο ίδιος υποστήριξε πάντως ότι δεν πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων εκτός από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος (ο οποίος τελευταία φορά άλλαξε το 1982!), ο κατώτατος μισθός και το όριο απολύσεων.

Οι δανειστές θέλουν αλλαγή και του τρόπου λήψης απόφασης για απεργία, αλλά και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης πριν από την πραγματοποίησή της.

Στον κατώτατο μισθό, οι δανειστές δεν θέλουν την επαναφορά του στα προηγούμενα επίπεδα που είχε υποσχεθεί επανειλημμένα προεκλογικά η κυβέρνηση και θέλουν να παραμείνει στα 586 ευρώ.

Θέλουν επίσης να μην εξομοιωθεί ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών με αυτούς των υπολοίπων εργαζομένων και να παραμείνει στα 510 ευρώ.

Στο τραπέζι παραμένει σύμφωνα με «διαρροές» και το θέμα των ομαδικών απολύσεων

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top