Τσακαλώτος, Σταθάκης και θεσμοί round 2: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια στην ατζέντα

Τσακαλώτος, Σταθάκης και θεσμοί round 2: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

​Στο ξενοδοχείο, όπου καταλύουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των θεσμών βρίσκονται από τις 11:30 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ώστε να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων.

2344427.jpg

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, τα οποία και θα κρίνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η τύχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικά σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου ταμείου που θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ.

2344421.jpg

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου το νέο ταμείο θα πρέπει να συσταθεί σύντομα και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα λειτουργεί ως κρατικός φορ��ας στο real estate και δεν θα διαθέτει προς πώληση μόνο κρατικά ακίνητα.

2344425.jpg

Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις, μετοχές του Δημοσίου, κ.α., ενώ το 50% των εσόδων θα διατεθεί για να καλυφθεί η τρύπα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το άλλο 50% θα χωριστεί στα δύο και θα μοιραστεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

2344426.jpg
Όσον αφορά τέλος στα κόκκινα δάνεια, αυτό που θέτουν ως προτεραιότητα και οι δύο πλευρές είναι η διαχείριση του προβλήματος, καθώς αυτό θα καθορίσει κατά μεγάλο μέρος τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ακόμα δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ποσό που θα χρειαστεί, υπολογίζεται όμως γύρω στα 10 – 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top