Επιμένουν οι δανειστές για τις αλλαγές σε εργασιακό-ασφαλιστικά

Συγκεκριμένες προτάσεις θα υποβάλλει το υπουργείο Εργασίας

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τους 4 θεσμούς, όπου προτάθηκε από ελληνικής πλευράς ένας οδικός χάρτης διαπραγματεύσεων για το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τέλος Οκτωβρίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για τα εργασιακά

Ανοιχτό παραμένει το πότε θα ψηφιστούν οι επόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με σημαντικότερη η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτι που αποτελεί διαχρονικό και πάγιο αίτημα της τρόικας

Οι θεσμοί επιθυμούν αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 ανά δεκαοχτάμηνο, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά αύξηση των ορίων ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016.

«Η κυβέρνηση δείχνει να συμφωνεί με τους δανειστές ότι μέχρι τις 30/6/2015 όσοι έχουν θεμελιώσει και τον χρόνο και την ηλικία δε θα θιγούν. Αλλά είναι ανοιχτό το ζήτημα που αφορά όσους έχουν είτε συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης ή την ηλικία. Αυτοί είναι ανοιχτό να θιγούν είναι περίπου 150.000» δήλωσε στο Star ο Αντώνης Κυριακούλιας, Πρόεδρος Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

O εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος δήλωσε επίσης στο Star: «Kάποιες κατηγορίες που συνταξιοδοτούνταν με χαμηλότερα ηλικιακά όρια θα δουν αυξήσεις που θα είναι άμεσες. Σε κάθε περίπτωση όμως μέσα σε πολύ μικρό διάστημα βίαιες ανατροπές ώριμων συνταξιοδοτι��ών δικαιωμάτων είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν αποδεκτές από τα δικαστήρια».

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος την πρωινή συνάντηση, δήλωσε ότι ναι μεν είδε την τρόικα αλλά η συνάντηση δεν ήταν όπως οι παλιές.

Μειωμένες έως και κατά 180 ευρώ θα είναι πάντως οι συντάξεις του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο καθώς σήμερα εκδόθηκε και επίσημα η εγκύκλιος για την αναδρομική εφαρμογή της αύξησης κατά 6% των εισφορών υπέρ υγείας που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές με έναρξη από τον Ιούλιο.

Οι συνταξιούχοι θα δουν την μείωση αθροιστικά για τους 3 μήνες στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, ενώ από τον Οκτώβριο η αυξημένη εισφορά 6% θα παρακρατείται σε μηνιαία βάση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top