Βαρουφάκης στην El Pais: «Αν ήμουν Πρωθυπουργός θα είχα πατήσει το κουμπί για Plan B»

«Η συμφωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

Βαρουφάκης στην El Pais: «Αν ήμουν Πρωθυπουργός θα είχα πατήσει το κουμπί για Plan B»

​Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα νέα αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του, υπεραμύνεται της εφαρμογής του Plan B με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος, και τονίζει πως η συμφωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς αποτελεί μέρος του σχεδίου του Σόιμπλε για να μας βγάλει από το ευρώ.

Στην ερώτηση γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάτησε το κουμπί ενεργοποίησης του Plan B, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά:

«Η δουλειά ήταν αυτή ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί».

Τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν Πρωθυπουργός;

«Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».

Παράλληλα, αναφερόμενος στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, εκφράζει την άποψη πως στόχος του Σόιμπλε είναι να ανασχεδιάσει την Ευρωζώνη:

«Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για θέματα φορολογίας, με εξουσία να επεμβαίνει στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ακόμα και χωρών που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι σαν να μπαίνουν όλες οι χώρες σε πρόγραμμα, το σχέδιό του είναι να επιβληθεί παντού η τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι».

Γιατί όμως στο Παρίσι;

«Το Παρίσι είναι το έπαθλο και ο τελικός προορισμός της τρόικας. Γι΄αυτό το Grexit θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκφοβισμού της Μαδρίτης, της Ρώμης και του Παρισιού», συμπληρώνοντας πως όσα συνέβησαν στην Ελλάδα ��ποτέλεσαν «μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της τρόικας».

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε και στην ερώτηση αν θα υπάρξει Grexit τελικά, λέγοντας:

«Ελπίζω όχι, αλλά θα υπάρξει πολύς θόρυβος, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, στόχοι δεν θα επιτευχθούν, η ύφεση θα βαθύνει, θα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΥΤΟ ήταν το Plan B του Βαρουφάκη- ΕΤΣΙ θα γινόταν σταδιακά η εφαρμογή του

Βαρουφάκης: «Η Ισπανία μπορεί ακόμα να γίνει… Ελλάδα!»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top